Najnovije vesti
Home / Hronika / Hapšenja u Zaječaru zbog privrednog kriminala
Hapšenja u Zaječaru zbog privrednog kriminala

Hapšenja u Zaječaru zbog privrednog kriminala

Policija je u više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije uhapsila 19 osoba, a protiv 75 podnela krivične prijave, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačaka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su budžetu Republike, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1,1 milion evra.

Krivična dele koja im se stavljaju na teret su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su B.S. (1970) iz Zaječara, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, zatim Z.J. (1954) iz Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar i odgovornog izvođača radova, dok je za D.V. (1967) odgovornim licem DOO „Milić Limited“ raspisana potraga, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Postoje osnovi sumnje da je B.S., kao ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora grada Zaječara po ugovorima o izvođenju radova na izradi igrališta na zapadnoj Kraljevici koji je zaključen između Mesne zajednice „Karađorđev venac“ i AD „Put“ i DOO „Milić Limited“, overio lažne privremene situacije koje su sačinjavali Z.J. i D. V. za kojim je raspisana potraga.

Na osnovu toga Z.J. i D.V. fakturisani su radovi koje nisu izveli, a za koje je grad Zaječar AD „Put“ platio 397.800 dinara, dok je preduzeću „Milić Limited“ isplaćeno 2.490.150 dinara. Na taj način osumnjičeni su oštetili budžet grada Zaječara za 2.877.950 dinara, za koliko su pribavili protivpravnu imovinsku korist. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica Atletskog kluba “Mladost“ – Zaječar, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je on, u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2015. godine, od uplaćenih novčanih sredstava na račun Atletskog kluba po osnovu članarina i donacija od Sportskog saveza Zaječar, u ukupnom iznosu od 240.350 dinara, sa računa podigao 131.100 dinara. Od ovog iznosa računima je opravdao samo 20.450 dinara, dok je ostatak novca u iznosu od 110.650 dinara, kako se sumnja, potrošio za svoje lične potrebe, za koliko je i oštetio Atletski klub „Mladost“ u Zaječaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>