Najnovije vesti
Home / Kultura / Ne propustite Hajduk Veljkove dane u Lenovcu
Ne propustite Hajduk Veljkove dane u Lenovcu

Ne propustite Hajduk Veljkove dane u Lenovcu

U subotu, 12. avgusta u Lenovcu će biti održana 45. tradicionalna kulturno-umetnička i sportsko-rekreativna manifestacija “Hajduk Veljkovi dani”.

Kako je planirano, manifestacija će početi u 8 sati polaganjem cveća na spomenik Vojvodi Veljku Petroviću u Zaječaru. Polaganje cveća na spomenik Vojvodi Veljku Petroviću u Lenovcu zakazano je za 8.50, nakon čega će uslediti Sveta liturgija u Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Lenovcu. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Negovo Preosveštenstvo Episkop Timočki,  gospodin Ilarion sa sveštenstvom i crkvenim horom.

U nastavku programa, biće organizovan turir u malom fudbalu a biće održana i sportska takmičenja za hajdučkog harambašu, štitonošu i bećara. Discipline u kojima će se takmičari nadmetati su bacanje kamena sa ramena, skok u dalj iz mesta, trka seoskim sokacima – 600 metara, penjanje uz drveni stub za što kraće vreme, obaranje na brvnu, bacanje potkovice(preciznost), prenošenje balvana od 50kg na 30metara – za što kraće vreme. Prijava učesnika je u 10 sati, dok se zainteresovani u nadvlačenju konopca mogu prijaviti u 17 sati na igralištu u Lenovcu.

Svečano otvaranje muzeja „Vojvoda Veljko Petrović“ u školi Hajduk Veljko u Lenovcu zakazano je za 12 časova, za kada je predviđena i beseda posvećena  junaku Vojvodi Petroviću, uz pratnju etno  horova iz Bora, zdravičara, frulaša , gajdaša i pevača. Nakon toga će uslediti izložba narodnih rukotvorina u Domu kulture u Lenovcu, a u 13 sati biće organizovan i šahovski turnir.

Tačno u 20 sati, na letnjoj pozornici kod igrališta u Lenovcu, počinje večernja priredba. I ove godine, biraće se najlepša hajdučka lepotica, prva i druga pratilja i proglašenje pobednika. Nakon toga sledi dodela nagrada najuspešnijima u sportskom nadmetanju i objavljivanje sponzora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>