Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Grunauer: Zaječar platio popis 9.000 evra, pa zaradio 10 miliona dinara na novoupisanim kvadratima
Grunauer: Zaječar platio popis 9.000 evra, pa zaradio 10 miliona dinara na novoupisanim kvadratima

Grunauer: Zaječar platio popis 9.000 evra, pa zaradio 10 miliona dinara na novoupisanim kvadratima

POPISIVAČI OPŠTINAMA DONELI PARE - ZAJEČAR PLATIO POPIS 9.000 EVRA, PA ZARADIO  10 MILIONA DINARA NA NOVOUPISANIM KVADRATIMA

-Tri godine rada u 13 gradova i opština po Srbiji dovoljno je da se podvuče crta na prvi deo faze projekta ažuriranja baze podataka o nepokretnostima i proširenje obuhvata naplate poreza na imovinu, rekao je  za Večernje novosti Aleksandar Grunauer direktor nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. 

Grunauer je rekao da koliko god novca opštine ulože u zarade popisivača, ljudi na terenu gledaju realno stanje nekretnina, a novac se već tokom prve godine naplate poreza na imovinu sigurno vraća.

„Na primer, u Zaječaru je 10 popisivača radilo tri meseca, i za to su bili plaćeni 9.000 evra. Oni su obišli oko 1.700 domaćinstava, od čega je podneto skoro 20 odsto novih poreskih prijava. Prema njihovoj gruboj proceni to će biti oko 10.000.000 dinara više za njihov budžet, nego prethodne godine“, daje primer Grunauer.

„Svaka sledeća godina je čist dobitak za opštinski budžet“,  poručuje Grunauer i ističe:

„Građani su obavezni da plaćaju porez, ali su i zainteresovani da vide gde se taj njihov novac troši“. Grunauer za Večernje novosti objašnjava koliko je važno da građani plaćaju porez, ali i da opštine naplaćuju prihode.

„Koliko je važno da svi građani, srazmerno svojoj imovini, plaćaju porez i time direktno učestvuju u razvoju opština, toliko je važno i da samouprave naplaćuju sve svoje prihode. Po Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, one će i na osnovu toga dobijati novac iz budžeta“, napominje Grunauer i kaže:

„Kako bi u tom procesu još više osnažili gradove i opštine, plan je da naredna faza projekta počne na proleće ove godine. Švajcarska organizacija za razvoj i saradnju (SDC), koja je u ovom projektu radila zajedno sa GIZ-om, planira da finansijski i kroz različite forme edukacije podrži još oko 30 lokalnih samouprava u Srbiji“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>