Najnovije vesti
Home / Ritam grada / GRUDNO ODELJENJE U ZAJEČARU RUINIRANO
GRUDNO ODELJENJE U ZAJEČARU RUINIRANO

GRUDNO ODELJENJE U ZAJEČARU RUINIRANO

DIJALIZA SE RADI U LOŠIM USLOVIMA – DEO ZGRADE ČEKA RENOVIRANJE Iako je nedavno dobio pozitivne ocene u okviru kontrole za uslove i način rada zaječarski Zdravstveni centar ne može da se pohvali Grudnim odeljenjem na kom se vrši i dijaliza. Uslovi u kojima radi ovo odeljenje nisu dobri pa su planovi da se ove godine poradi na tome. Treba napomenuti i da je Grudno odeljenje osnovano daleke 1948. godine i da se na njegovom razvoju nije mnogo činilo.

-Grudno odeljenje nije dobro i jako je propalo. Govorili smo do sad o lepim stvarima, ali ovo nije nešto što je dobro. To je zgrada za koju treba strašno mnogo para da se sredi. Sa druge strane komplikovano je i to što pneumopftiziologija, specijalizacija onih koji tamo rade više ne postoji. Znači, to je izbačeno kompletno iz projekta. Mi sada umesto toga imamo lekare koji će specijalizirati pulmologiju u okviru interne medicine i već jednog lekara imamo na specijalizaciji iz te oblasti. Pneumopftiziologija se praktično gasi, ne postoji više, tuberkuloza se smanjila, a mi ne možemo da renoviramo odeljenje parama koje nemamo. To od sada pa na dalje pripada Internom odeljenju. Iako Grudno odeljenje sada pripaja Internom mi ne možemo da pustimo i da se zgrada odeljenja sruši, pokušavamo da ga malo renoviramo i da ga koliko toliko održimo dok pneumopftiziologija kao zasebna specijalizacija ne preraste u pulmologiju koja je specijalizacija u okviru Interne medicine. Neko je nekada razmišljao da bi tu mogao biti starački dom ili bilo šta slično i videćemo, kaže za ,,Timok’’ direktor zaječarskog Zdravstvenog centra Dr Stanislav Tadić.

Ono što je još važnije je da se u toj zgradi nalazi i dijaliza koja je vrlo ozbiljno odeljenje i vrlo ozbiljna specijalizacija. I tu su jako loše prostorije.

-Mi smo napravili projekat da se veći deo prizemlja te zgrade renovira, ne cela zgrada, gde bi se dijaliza proširila jer je to vrlo važna stvar. Uslovi u kojima radi dijaliza nisu dobri. Sledeće je da se taj deo sredi i da se tu napravi jedna nova velika dijaliza. To je odeljenje strašno važno. Dešava se da Knjaževac uopšte nema dijalizu pa pacijenti dolaze kod nas, servisirali smo neko vreme i pacijente iz Bora, dodaje dr Tadić.

Sličan slučaj je bio i sa odeljenjem starog Infektivnog odeljenja koje je isto bilo propalo. Onda se isvestiralo i na tom mestu se napravilo odeljenje Palijativne nege. Polovina tog odeljenja je sređena, ali je polovina ostala nesređena, pa se očekuje da će u budućnosti biti više para kako bi se sredilo i to. Sad je tu hipermoderni deo Palijativne nege, ali drugi deo čeka neke bolje dane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>