Najnovije vesti
Home / Kultura / Gradskovo čuva tradiciju i afirmiše dečje narodno stvaralaštvo
Gradskovo čuva tradiciju i afirmiše dečje narodno stvaralaštvo

Gradskovo čuva tradiciju i afirmiše dečje narodno stvaralaštvo

Međuokružna smotra dečijeg narodnog stvaralaštva „DENS“, koja ima 21 godinu dugu tradiciju, održana je danas u Gradskovu.

Manifestacija je okupila veliki broj učesnika, uzrasta do 14 godina, iz Zaječara i regiona.

Nakon defilea svih učesnika manifestacije i velikog narodnog kola u centru sela, prisutnima se u revijalnom delu programa predstavio Centar za tradicionalne umetnosti „Koreni“ Igrama iz okoline Knjaževca, Vlaškim igrama i Igrama iz okoline Leskovca.
U takmičarskom delu programa nastupila su kulturno umetnička društva: „Kolo“ iz Knjaževca, „Nikola Pašić“ iz Zaječara, „Aleksa Nikolić“ iz Osnića, „Petar Radovanović“ iz Zlota, „Ilinsko vrelo“ iz Ilina, „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Romulijana“ iz Gamzigrada, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Voja Čurić“ iz Kobišnice i „Gradec“ iz Gradskova.
Cilj smotre je promocija nematerijalnog kulturnog nasleđa Timočke krajine, a pobednik ove manifestacije učestvuje na Republičkoj smotri dečijeg stvaralaštva u Ratini.

Nastupima folklornih grupa prethodio je turnir u igranju „Mice“ i stare dečje igre „Klisa“.

Manifestaciju u Gradskovu organizovao je Centar za kulturu i turizam „CEKIT“, u saradnji sa Mesnom zajednicom Gradskovo. Pokrovitelj je Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>