Najnovije vesti
Home / Vesti / Gradsko veće usvojilo završni račun za prošlu godinu
Gradsko veće usvojilo završni račun za prošlu godinu

Gradsko veće usvojilo završni račun za prošlu godinu

U Zaječaru je danas održana 94. sednica Gradskog veća, na kojoj je usvojena Odluka o završnom računu budžeta grada Zaječara za 2018. godinu.  

„Grad Zaječar je ukupno ostvario tekuća primanja, prihode, sa prenetim sredstvima u iznosu od 1.899.051.000 dinara, dok su izvršeni tekući rashodi i izdaci u iznosu od 1.815.875.000 dinara. Razlika između ukupnih prihoda i ukupnih izdataka je 83.176.000 dinara i ta sredstva se nalaze na konsolidovanom računu grada Zaječara“, rekla je Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda.

Na današnjoj sednici usvojen je i Nacrt Odluke o usvajanju Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara od 2019. do 2022. godine, i izmenjen i dopunjen Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Zaječara za ovu godinu.

„Realizacija samog programa koji smo mi izradili, a koji je usvojen na Skupštini još 5. marta ove godine, vrši se iz sredstva koja su planirana u budžetskom fondu za poljoprivredu. Tako da smo mi sa realizacijom samog programa krenuli i komisija je raspisala konkurse još 1. aprila, i ti konkursi su u toku. Međutim, u toku same realizacije, javila se potreba da se određena sredstva prenesu sa jedne na drugu poziciju da bi smo ta sredstva što bolje rasporedili i da bi nam ostvarenje tog predviđenog budžeta za poljoprivredu bilo što veće“, istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu i dodala:

„U toku realizacije došli smo do zaključka da za neke mere koje su predviđene ovim programom, naši poljoprivrednici teško ispunjavaju Zakonom predviđene uslove, posebno za mere koje su predviđene u oblasti prerade. U oblasti proizvodnje alkoholnih pića veoma je stroga zakonska regulativa. Da bi smo ta sredstva bolje iskoristili, da ne bi stajala neiskorišćena, javila se potreba da uvećamo poziciju za sredstva koja su predviđena za fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva. Tim predlogom izmena planira se da sa 13,5 miliona dinara, koliko je u programu predviđeno, tu poziciju uvećemo na 14 i po miliona, a da meru koja predviđa investicije u preradu, smanjimo sa predviđenih 2 miliona, na 800.000 dinara“.

Takođe, ovim predlogom izmena predviđeno je da se sredstva sa pozicije koja se odnosi na izradu projektne dokumentacije, s obzirom na to da nisu izašli konkursi kod Ministarstva, prebace na fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Prema rečima Vesne Stanković javila se potreba i da se pozicija koja se odnosi na promotivne aktivnosti u poljoprivredi, iz koje je i realizovana studijska poseta poljoprivrednika zaječarskih sela novosadskom sajmu, uveća od milion, na milion i sedamsto hiljada dinara.

Većnici su usvojili i Nacrt Rešenja o prenosu prava korišćenja na seoskim vodovodima. Rešenjem se Javnom komunalnom preduzeću „Vodvod“ prenosi pravo korišćenja na seoskim vodovodima u naseljenim mestima na teritoriji grada Zaječara, i to u Zvezdanu, Rgotini, Velikom Izvoru i Vratarnici, na neodređeno vreme.

Na sesdnici je danas usvojen i Predlog Rešenja o davanju na korišćenje vozila Gradske uprave grada Zaječara Javnom komunalnom preduzeću „Zaječarparking“ kao i Predlog Zaključka o davanju u zakup poslovnih prostorija Grada Zaječara u Vratarnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>