Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Gradsko veće: Nije tačno da nismo želeli i tražili načina da pomognemo Udruženju „Dečji centar“ -Zakonska procedura mora da se poštuje
Gradsko veće: Nije tačno da nismo želeli i tražili načina da pomognemo Udruženju „Dečji centar“ -Zakonska procedura mora da se poštuje

Gradsko veće: Nije tačno da nismo želeli i tražili načina da pomognemo Udruženju „Dečji centar“ -Zakonska procedura mora da se poštuje

-Nije tačno da Gradsko veće nije želelo i tražilo načina da pomogne Udruženju „Dečji centar“ koje se obratilo za dodelu novčane pomoći od 20.000 dinara za odlazak u Gračanicu na Dečji festival „Biberče“. Međutim, zakonska procedura mora da se poštuje, navodi se u saopštenju za javnost, dostavljenom medijima od strane Gradskog veća u Zaječaru.

Udruženje Dečiji centar obratilo se Gradskoj upravi za novčanu pomoć, od 20 hiljada dinara, kako bi deca otputovala u Gračanicu na dečji festival „Biberče“. Podrška od strane Grada je izostala, a u obrazloženju je navedeno da to nije u nadležnosti Gradskog veća.

U danas upućenom saopštenju medijima navodi se:

„Prema obrazloženju Odeljenja za finansije, novac se udruženjima građana može dati samo na konkursu, na osnovu predloženih projekata i aktivnosti, a nikako odlukama Gradskog veća. To je i izričit stav Državne revizorske insitucije koja je kontrolišući rad Gradske uprave u prošloj godini zamerila što se o pojedinačnim zahtevima za novčanu pomoć udruženja građana, sportskih klubova, ili građana koji traže jednokratnu socijalnu pomoć odlučivalo na sednicama Gradskog veća, a ne u nadležnim sportskim, socijalnim ili ustanovama kulture.
Ovo udruženje, u odnosu na sva ostala u gradu, dobija najveću pomoć, baš zato što je reč o aktivnostima za najmlađe.

Rešenjem od 14. oktobra 2013. godine grad Zaječar je „Dečjem centru“ dao na korišćenje, bez ikakve naknade, na period od 10 godina, poslovnu zgradu u samom centru grada. Reč je o poslovnoj zgradi površine 221 metar kvadratni u Hajduk Veljkovoj ulici.

Odlukom o zakupu poslovnih prostorija, broj bodova za ekstra zonu je 7 bodova po kvadratu, a cena kvadrata je 60 dinara. Visina zakupnine za poslovni prostor sa kompletnim instalacijama uvećava se za 30 odsto.

To praktično znači da bi grad svakog meseca prihodovao 123.670 dinara da je prostor koji Udruženje „Dečji centar“ koristi potpuno besplatno, izdat uz novčanu nadoknadu. Za 36 meseci besplatnog korišćenja to je 36.000 evra, ili blizu 4 i po miliona dinara. To bi bio značajan prihod za gradski budžet, ali je ulaganje u decu važnije od para.

U rešenju u davanju prostorija u zakup navodi se i da udruženje ima pravo da prostor koristi za ostvarivanje ciljeva iz oblasti socijalno-humanitarne zaštite za koje je registrovano. Nigde ne piše da prostor može izdavati za rođendanske proslave niti rad raznih sekcija uz novačnu naknadu, što inače čini. Ako je to zaista tako, to znači da „Dečji centar“ ubire i prihode koje može da koristi za druge aktivnosti, a o kojima grad ništa ne zna, niti je Gradsko veće sa tim ikada upoznato.

Jasno je da optužbe koje su iznete u pojedinim glasilima i na društvenim mrežama o tome da grad ne pomaže Udruženje „Dečji centar“ nisu osnovane i nisu u duhu dobre saradnje“.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>