Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Gradski većnici usvojili budžet za 2018. godinu
Gradski većnici usvojili budžet za 2018. godinu

Gradski većnici usvojili budžet za 2018. godinu

Gradski većnici u Zaječaru usvojili su danas Predlog odluke o budžetu za 2018. godinu prema kome će gradska kasa sledeće godine biti „teška“ 2,4 milijarde dinara. 

„Odlukom o budžetu grada Zaječara za 2018. godinu planirani su ukupni prihodi i primanja i rashodi i izdaci u iznosu od 2.401.938.304 ,00. Od navedenog iznosa prihod budžeta grada planira se u iznosu od 2.153.769.449,00, dok su iznosi ostalih izvora 248.168.855,00. Budžet grada ima suficit od 54.696.500,00 i navedeni suficit koristiće se za pokriće izdataka za otplatu glavnice za kredite koje imamo kod AIK banke i UniCredit banke“, navela je u obrazloženju Gabrijela Rituper Begić iz Odeljenja za finansije grada Zaječara i dodala:

„Izvorni prihodi planirani su u iznosu od 363.960,00 što je oko 16,9%. Ustupljeni prihodi, koji se prosleđuju gradu su 691.270.000,00 ili 32,10%.  Transferna sredstva, gde se očekuje i značenja pomoć Republike iznose 838.539.449,00 dinara, što je oko 38,93% i primanja od prodaje nefinansijske imovine iznose 260 miliona“.

Prema rečima Gabrijela Rituper Begić, budžetski rashodi odnose se na izradu izmene prostornog Plana teritorije grada Zaječara i planova detaljne regulacije privredne zone „Zapad“ i za uređenje lokacije za objekte komunalnog karaketa i pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu, zemljišta za te objekte komunalnog karaktera.

„Kroz program komunalne delatnosti, imamo javnu rasvetu, s obzirom da Direkcija više ne postoji onda se to taj deo troškova prenosi na grad, održavanje javnih zelenih površina, održavanje čistoće na površinama javne namene, zoo higijenu. Predviđeno je i pribavljanje zemljišta za novo groblje i nabavka dva multifunkcionalna vozila sa priključnim mašinama za zimu i leto i uređaj za skupljanje trave sa vodenih površina. Što se tiče lokalnog ekonomskog razvoja, tu imamo uobičajeno mere aktivne politike zapošljavanja, znači sporazum koji bi trebalo realizovati sa Nacionalnom službom za zapošljavanje za javne radove i za stručnu praksu, imamo podršku razvoju promociji preduzetništva“, navodi Rituper Begić i dodaje:

„Imamo projekte koji su planirani, dva projekta prekogranične saradnje koji su već od ove godine prisutni, kamp kućice na Kraljevici i nabavka smećara, a za sledeću godinu planiraju se izgradnja muzeja roka -prva faza koja će trajati dve godine i uređenje prostora za održavanje Gitarijade.
U okviru razvoja turizma planirana je turistička organizacija koja se osniva i njene aktivnosti.
Što se tiče razvoja poljoprivrede imamo budžetski fond za razvoj poljoprivrede preko koga se realizuju subvencije poljoprivrednicima i imamo projekat uređenja nekategorisanih puteva, atarskih puteva, gde se konkuriše svake godine kod Ministarstva i učešće Ministarstva se planira od 8 miliona , naše učešće je 16 miliona dinara.
Kroz program zaštite životne sredine sredstva se troše na osnovu programa koji usvaja Ministarstvo.
Što se tiče putne infrastrukture, tu imamo održavanje saobraćajne infrastrukture gde je planirano letnje i zimsko održavanje, održavanje semaforske signalizacije -kako postavljanje nove tako i održavanje postojeće. Tu je planiran javni gradski i prigradski prevoz putnika.
Predviđeni projekti su: rekonstrukcija ulica na teritoriji grada Zaječara, natkrivanje javne garaže sa halom sireva i izgradnja vašarišta, poligona za auto-škole i parkinga za teretna vozila“.

Kroz program predškolskog obrazovanja sredstva su predviđena za predškolsku ustanovu Đulići, za njihovo redovno funkcionisanje.

Za osnovno i srednje obrazovanje sredstva su predviđena za funkcionisanje osnovnih i srednjih škola. Tu su planirana i dva posebna projekta, projektna dokumentacija za rekonstrukciju škole Hajduk Veljko i projektna dokumentacija za rekonstrukciju srednjoškolskog centra. To će ići preko grada.

Kroz program 11, ocijalna i dečija zaštita, planirana su sredstva za Centar za socijalni rad, Crveni krst, za isplatu porodilja,  budžetski fond za podsticaj rađanja dece, za udruženja koja su iz oblasti socijalne zaštite, i tu je štab za izbeglice.

U oblasti razvoja kulture planirane su sve ustanove kulture, njihovo redovno funkcionisanje i sredstva za medije koja će se raspoređivati putem konkursa, a kroz program razvoja sporta i omladine sredstva su predviđena za sportska udruženja, za predškolski i školski sport i za sprovođenje omladinske politike preko Kancelarije za mlade.

Kroz program 15, Skupština, gradonačelnik i Gradsko veće, odnosno direktni korisnici, predviđena su sredstva za funkcionisanje lokalne samouprave, za servisiranje javnog duga, funkcionisanje mesnih zajednica, pravobranilaštvo, vanredne situacije, za mesne zajednice za koje su planirana 53 miliona.

Konačnu reč o budžetu za narednu godinu daće odbornici na narednoj sednici Skupštine grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>