Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Gradski većnici izglasali odluke o ukidanju Pozorišta i CEKIT-a, osnivanju Turističke organizacije…
Gradski većnici izglasali odluke o ukidanju Pozorišta i CEKIT-a, osnivanju Turističke organizacije…

Gradski većnici izglasali odluke o ukidanju Pozorišta i CEKIT-a, osnivanju Turističke organizacije…

U Zaječaru je juče održana sednica Gradskog veća na kojoj je usvojena izmena Odluke o pokretanju postupka likvidacije nad Javnim preduzećem za urbanizam i projektovanje „Urbanizam“ Zaječar. Marko Gubić razrešen je dužnosti likvidacionog upravnika ovog preduzeća jer je Agencija za privredne registre, po službenoj dužnosti, otpočela sa sprovođenjem postupka prinudne likvidacije.

Juče je usvojen i Nacrt Odluke o ukidanju Ustanove Centar za kulturu i turizam „Cekit“ u Zaječaru. Likvidacioni upravnik biće Predrag Bordijanović, diplomirani ekonomista iz Zaječara. Kako se navodi u obrazloženju ova ustanova je napravljena kao veštačka tvorevina ustanove za kulturu i ustanove za turizam sa pomešanim nadležnostima i kao takva ne može aplicirati kod Ministarsva kulture, jer se bavi turizmom i ne može aplicirati za sredstva Ministarstva turizma, jer se bavi kulturom. Novoosnovane ustanove za kulturu i za turizam baviće se svaka svojom delatnošću koje proizilaze iz Zakona o kulturi i Zakona o turizmu, čulo se na jučerašnjoj sednici.

Gradski većnici juče su usvojili i Nacrt Odluke o osnivanju Turističke organizacije grada Zaječara. Vršilac dužnosti direktora biće Ana Ignjatović, diplomirani menadžer iz Zaječara, a sedište Turističke organizacije biće u dosadašnjim prostorijama u ulici Svetozara Markovića broj 2.

Na sednici se čuo i predlog da novoosnovani Centar za kulturu bude smešten u zgradi Doma kulture u Kotlujevcu.

„U Domu kulture u Kotlujevcu su idealni uslovi, a ne po nekim zgradama na 4, 5. ili 6 spratu. Imamo odličan prostor sa odličnom pozornicom i salom, sa potpuno uređenim prostorijama koje propadaju, kad se nešto ne koristi to polako propada, i mislim da je logično da tamo bude lociran budući Centar za kulturu. Posebno što veliki broj njihovih aktivnosti iziskuje da se ima i neka sala za vežbe, kada se radi o folkloru idr.”,  rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ničić dodaje i da Kotlujevac treba da počne da živi. Kako je najavljeno, tokom naredne dve godine biće izgrađen i mini Dom zdravlja sa svim pratećim službama, jer u tom delu grada gravitira veliki broj stanovnika Zaječara, njih oko 17.000.

Gradski većnici su usvojili i Nacrt Odluke o okončanju postupka likvidacije nad Ustanovom za kulturu „Centar za kulturu“ grada Zaječara -u likvidaciji. „Sva dugovanja “Centra za kulturu“ u iznosu od  9 miliona i 318 hiljada dinara su izmirena, dok su kamate u iznosu od 1,8 miliona dinara otpisane“, rečeno je prilikom usvajanja ove odluke.

Na jučerašnjoj sednici je usvojen i Nacrt Odluke o ukidanju Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Kako se navodi u obrazloženju, razlog za ukidanje Pozorišta je taj, što se usled niza sudskih odluka kojima su zaposleni koji su tužili Pozorište zbog dobijenog otkaza, došlo u situaciju da umesto 34 zaposlena, trenutno ima 45 zaposlenih i to 20 odsto glumaca i 80 odsto ostalog osoblja. Kako bi smanjenje broja zaposlenih ponovo pokrenulo sudske postupke i vraćanje prekobrojnih na rad, to se jedino na ovaj način, ukidanjem ustanove i osnivanjem nove ustanove, potrebe za delatnošću pozorišta mogu zadovoljiti na racionalniji i ekonomičniji način.

Likvidacioni upravnik zaječarskog pozorišta biće Danijel Ilić, strukovni menadžer iz Zaječara.

Na   jučerašnjoj sednici Gradskog veća usvojen je i Nacrt Odluke o okončanju postupka likvidacije nad Ustanovom „Gitarijada“ Zaječar u likvidaciji, kao i predlog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, Pravobranilaštvu grada Zaječara, Budžetskoj inspekciji i Službi za internu reviziju grada Zaječara.

Konačnu reč o ovim odlukama daće odbornici na narednoj sednici Skupštine grada zakazanoj za utorak, 28. novembar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>