Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Gradska uprava Zaječar, Crveni krst i Tekijanka zajedno do izlečenja Bobana Jankovića -Rešen problem kupovine injekcija i hrane
Gradska uprava Zaječar, Crveni krst i Tekijanka zajedno do izlečenja Bobana Jankovića -Rešen problem kupovine injekcija i hrane

Gradska uprava Zaječar, Crveni krst i Tekijanka zajedno do izlečenja Bobana Jankovića -Rešen problem kupovine injekcija i hrane

O tridesetogodišnjem Bobanu Jankoviću iz Male Jasikove, koji živi na ivici egzistencije sa oslabljenim vidom i dijabetesom,  već smo pisali i upoznali vas sa njegovom pričom. Zatekli smo ga bez hrane, struje, vode, ogreva za zimu ali i bez novca za kupovinu injekcija i lekova koje su mu neophodne za život. Danas je njegova situacija nešto drugačija. Naime, Gradska uprava, Kompanija „Tekijanka“ i zaječarski Crveni krst su se udružili i pomogli Bobanu koji sada može da se pohvali boljim zdravstvenim stanjem ali i voljom za životom jer ipak nije napušten i zaboravljen.

„Zahvalio bih se ljudima iz Gradske uprave, Crvenog krsta, ljudima iz Tekijanke koji su mi pomogli. Bukvalno su mi spasili život, kao što i sami znate. Samo mogu da im se zahvalim iz sveg srca na ukazanoj pomoći i nadam se da će da bude još bolje. Primio sam prvi deo terapije, od šest injekcija koliko su mi potrebne, primio sam prve dve, kako bi se slepilo zaustavilo. Injekcije neće u potpunosti da reše moj problem ali će u svakom slučaju da poboljšaju zdravstveno stanje. Biće bolje, nadam se“, rekao je Boban.

Boban se pre nekoliko meseci obratio za pomoć lokalnoj samoupravi, međutim, tada nije imao nijedan zvaničan dokument na osnovu kog bi mogao da se odobri novac za kupovinu injekcija. Ipak, Gradska uprava je tada, preko Centra za socijalni rad isplatila jednokratnu pomoć i obezbedila prevoz do Niša kako bi obavio sve neophodne preglede.

„Boban Janković se pre mesec, dva obratio gradonačelniku grada Zaječara i mi smo mu organizovali jedan prijem, gde je on sa svojim problemom, kako sa svojim materijalnim stanjem, tako i zdravstvenim, upoznao rukovodstvo grada Zaječara. On nam je objasnio da duži niz godina boluje od dijabetesa i da mu je dijabetes prouzrokovao mnoge zdravstvene probleme, uključujući i oštećenje vida, zato su mu injekcije i neophodne. U tom trenutku Boban nije imao, da tako  kažem, nikakvu zvaničnu dokumentaciju na osnovu koje bi mi finansirali te injekcije, on je rekao da je bio kod lekara ali nikakav zvaničan dokument nismo imali, u  smislu o kojim se injekcijama radi i koje finansijske izdatke iziskuju te injekcije. U tom trenutku smo mu mi preko Centra za socijalni rad isplatili jednokratnu novčanu pomoć i pomogli smo mu u smislu prevoza, do Niša, do Kliničkog centra, da obavi sve neophodne provere koje su mu bile potrebne, kako bi se ustanovilo njegovo opšte zdravstveno stanje. Par puta nam se Boban obratio, pa smo odlagali jer je imao neke probleme oko zakazivanja pregleda, mi smo i u tom smislu pomogli  oko zakazivanja i prevoza. Nakon dva, tri dana od kako je Boban došao kod nas, iz poslovnih razloga su Zaječar posetili predstavnici „Tekijanke“ gde smo i njih upoznali sa njihovim problemom. Oni su izašli u susret, finansirali hranu za Bobana i prihvatili su tu obavezu da finansiraju i neophodne injekcije. Primio je već dve injekcije, to je finansirala optika „Maja“ iz Niša a ostatak će predstavnici Tekijanke. Grad Zaječar će uvek da pomogneBobanu i ostalim sličnim slučajevima, bilo u smislu prevoza, finansijskom smislu, koliko god budemo u mogućnosti“, istakla je Sunčica Lalić, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Prema rečima Danijele Caranović, PR menadžera kompanije „Tekijanka“, ovo je jedna veoma lepa akcija započeta od strane Gradske uprave  i Crvenog krsta Zaječar i Tekijanka se rado pridružila oakvoj humanoj akciji.

„Imam utisak da je najlepše kad svi zajedno radimo i damo doprinos i onda su rezultati najbolji. Mogu da pohvalim inicijativu Gradske uprave i Crvenog krsta što su u nama prepoznali mogućnost da ćemo sigurno pomoći ukoliko nam se obrate i Zaječarci imaju priliku da nas upoznaju ne samo iz ugla trgovac-kupac već i sa neke druge, pre svega, ljudske strane. Što se tiče Bobanovog slučaja, s obzirom na to da se radi o mladom čoveku kome je neophodna pomoć zdravih namirnica, pre svega, mi smo se od srca priključili toj akciji i za početak ćemo napraviti ugovor sa Crvenim krstom da im pomognemo šest meseci, do aprila, sledeće godine, da svaki mesec Boban ima zdrave i kavalitetne namirnice iz prodajnih objekata „Tekijanke“, pošto sada imamo objekat i ovde u Zaječaru, eto prilike da se tu i kupuje na Tekijankin račun. Sa druge strane učestvujemo i u kupovini lekova i injekcija u vrednosti od 100 hiljada dinara, kako bi Bobanu spasili vid“, istakla je Danijela.

Crveni krst Zaječar, Gradska uprava i Tekijanka su već ranije obezbedili 70 artikala namirnica za Bobana koje su propisali u zaječarskom Zavodu za javno zdravlje „Timok“ a koje bi Boban, kao dijabetičar, trebalo da konzumira. To se nastavlja i u narednom periodu.

„Tekijanka je već pre mesec dana obezbedila 70 artikala zdrave hrane za Bobana, tada smo morali da idemo u Knjaževac, pa je sada izuzetna čast što je u našem gradu otvorena Tekijanka i što ćemo opet dobiti sličnu donaciju. Danas će biti potpisan sporazum o saradnji između Crvenog krsta i Tekijanke, gde ćemo realizovati aktivnosti u vidu podrške ljudima u našem gradu, kojima je pomoć potrebna“, istakao je Vlada Marković, sekretar Crvenog krsta u Zaječaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>