Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Grad Zaječar: Za kredite, voćarstvo, stočarstvo i pčelarstvo 12 miliona dinara
Grad Zaječar: Za kredite, voćarstvo, stočarstvo i pčelarstvo 12 miliona dinara

Grad Zaječar: Za kredite, voćarstvo, stočarstvo i pčelarstvo 12 miliona dinara

 Grad Zaječar će u 2017. godini izdvojiti 12 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. 

-Unazad 10 godina u gradu Zaječaru  gotovo da ništa nije urađeno po pitaju subvencija za poljoprivredne proizvođače, kaže Srđan Nedeljković član Privremenog organa grada Zaječara.

„Kada su u pitanju subvencije nešto je i započeto 2004. godine i na tome se stalo. Direktnih subvencija u proizvodnji nije uopšte bilo. Ovo nije veliki korak, i nije to puno sredstava, ali je važno da napravimo priliku i da naši proizvođači budu sigurni da će to da traje, da bi mogli da planiraju. Najveći je problem da oni čekaju i da ne znaju šta će se desiti. Kada je u pitanju ovaj program planiramo da bude trajan. Sledeće godine to sigurno nećemo prekinuti, možemo samo da proširimo delokrug delovanja“, naglašava Nedeljković.

Program subvencionisanja podeljen je u 4 oblasti.

„Prva je voćarstvo i nabavka sadnica voća. Ovde godine subvencionisaćemo nabavku svih voćnih vrsta. Uslov je registrovano poljoprivredno  gazdinstvo. Subvencionisaće se 80 %  nabavka samog materijala, od 20 ari do 1 hektara. Maksimum je 120 hiljada dinara  po korisniku. Pored voćarske biće subvencionisana i stočarska proizvodnja. Sredstva nisu toliko velika da možemo da subvencionišemo kompletno  stočarstvo.  Ovom prilikom će to biti samo proizvodnja ovaca  i koza. Mi na teritoriji grada imamo 14 hiljada ovaca po popisu ovaca 2012  godine, a cilj je da brojka preskoči 40 hiljada kako bi naši proizvođači imali jedno pravo tržište i biće im omogućena ekonomski opravdana ovčarska proizvodnja.

Subvencionisaće se i nabavka priplodnih grla u vrednosti do 120 hiljada dinara, ali samo za proizvođače koji se već bave ovčarskom odnosno kozarskom  proizvodnjom. Moraju da imaju 10 registrovanih grla, ne moraju da budu umatičena, moraju da budu samo registrovana kod veterinarske stanice. Do 15. marta naši poljoprivredni proizvođači imaće raspisane konkurse“, kaže Nedeljković.

Pored voćarske i stočarske porizvodnje, biće subvencionisana i kamata na poljoprivredne kredite.

„Svi oblici kredita koji se podignu preko registrovanog poljoprivrednog gazdinstva imaće  subveniconisanu  kamatu  do 40 hiljada dinara  100 odsto.  To će im faktički biti pozajmica a ne kredit“, rekao je Nedeljković i dodao:

„Četvrti program je namenjen pčelarima. Obezbedićemo im između 500 i 600 košnica. Na pet postojećih košnica dobiće jednu od gradske uprave, a maksimum 5 po pčelaru. Određena sredtsva su previđena za promocije, sajmove, i na našem prostoru ali i za poseti sajmovima, a tu su i edukacije“, najavljuje Nedeljković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>