Najnovije vesti
Home / Ritam grada / SVAKA ČAST! GRAD ZAJEČAR PODELIO 531 KOŠNICU!
SVAKA ČAST! GRAD ZAJEČAR PODELIO 531 KOŠNICU!

SVAKA ČAST! GRAD ZAJEČAR PODELIO 531 KOŠNICU!

Posle višegodišnje pauze u dodeli subvencija poljoprivrednim proizviđačima, u Zaječaru su danas podeljenje košnice pčelarima koji su učestvovali na Konkurs za subvencionisanje pčelarstva za 2017. godinu. 

Uručena je 531 košnica a uslovi konkursa, prema rečima Vesne Stanković, člana Gradskog veća za resor poljoprivrede, koji je prethodio ovoj podeli su, da korisnici subvencija moraju da budu registrovani proizvođači, odnosno da imaju registrovano gazdinstvo i pčelinjak.

„Pre svega, uslov je bio da se subvencija odobrava za korisnike na teritoriji grada Zaječara i poslednji uslov je taj da prioritet imaju mlađu korisnici, odnosno korisnici koji imaju manji broj košnica. Time smo postigli da oni pčelari koji nemaju dovoljn broj košnica, da se njima pomogne i da im se povećaju prihodi. Na taj način povećavamo proizvodnju pčelarskih proizvoda kod slabijih proizvođača, što je i bio cilj. Oni će uposliti dodatno članove domaćinstva i povećati prihode“, objasnila je Vesna Stanković i dodala:

„Ukupno se na konkurs prijavilo 152, međutim sedmoro zainteresovanih nije imalo potpunu dokumentaciju, tako da je komisija razmatrala 145 prijava i napravila rang listu po kojoj je 116 učesnika dobilo košnice, a ukupno uručeno 531 košnica. Maksimalan broj košnica koji dodeljuje Grad Zaječar je 5, a kriterijum je bio i da na pet svojih košnica, pčelari dobiju jednu košnicu“, precizirala je Vesna Stanković, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede.

Vrednost ove subvencije je oko 2 miliona i 600 hiljada dinara.

-Sve dalje akcije i programi što se tiče poljoprivrede, podrška programu razvoja poljoprivrede, odvijaće se u okviru Agencije za ruralni razvoj, čije je otvaranje u planu, kažu u zaječarskoj Gradskoj upravi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>