Najnovije vesti
Home / Vesti / Grad se zadužuje 107 miliona – Odluka o lokalnim administrativnim taksama povučena, a evo šta su odbornici još juče odlučili (AUDIO)
Grad se zadužuje 107 miliona – Odluka o lokalnim administrativnim taksama povučena, a evo šta su odbornici još juče odlučili (AUDIO)

Grad se zadužuje 107 miliona – Odluka o lokalnim administrativnim taksama povučena, a evo šta su odbornici još juče odlučili (AUDIO)

ZAJEČAR SE ZADUŽUJE 107 MILIONA DINARA ZA KAPITALNE INVESTICIONE RASHODE. SA DNEVNOG REDA POVUČENA ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O LOKALNIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA. IZMENJENA I DOPUNJENA ODLUKA O VISINI NAKNADE ZA IZVRŠENE USLUGE GRADSKE UPRAVE.

104 sednica Skupštine grada, sazvana po hitnom postupku održana je juče u Zaječaru.

Odbornici su usvojili Odluku o javnom zaduženju grada. Ovom odlukom predvidjeno je da se grad zaduži 107 miliona dinara za kapitalne investicione rashode. Ova sredstva biće utrošena za završetak radova na starom groblju i za rekonstrukciju nekoliko ulica, od kojih su neke završene ali radovi nisu plaćeni, dok druge nisu završene. Od 107 milona za radove na starom groblju predvidjeno je 13,2 miliona dinara, za rekonstrukciju Sokobanjske ulice 17,5 miliona, za rekonstrukciju ulice Nikole Pašića 49,3 miliona, za rekonstrukciju ulice Cara Dušana 22,4 milona i za rekonstrukciju Kotorske 4,5 milona dinara.

Odbornik Predrag Diković na početku diskusije konstantuje, postavlja pitanje i predlaže formiranje anketnog odbora.
„Sve nas je sramota što i dalje nastavljamo sa istim radom. Nedavno smo konstantovali da fali milijardu i sedamsto miliona, planirani budžet bio je 2 milijarde i 300 miliona, gde su pare? Naša grupa predlaže da napravimo anketni odbor koji će se baviti sanacijom budžeta kako bi grad izvukli iz stanja u kome se nalazi. Svako plaćanje da učinimo transparentnim. Smatram da je to jedini način da izadjemo iz ove situacije“, navodi Diković.

http://radiomagnum.rs/wp-content/uploads/2016/02/Predrag-Dikovic-skupstina-03.02.2016.jpg

Zankov kaže da je protiv formiranja anketnog odbora.
„Formiranje anketnog odbora po meni nije rešenje. To ničemu ne služi. Za svaki deo posla zna se ko je odgovoran, ili imate većinu i poverenje odbornika da to radite ili ne. Ja sam lično protiv toga“, istakao je Zankov.

http://radiomagnum.rs/wp-content/uploads/2015/12/S.Zankov-predsednik-zajecarske-skupstine.jpg

Odredjenih nejasnoća u vezi zaduženja grada imao je odbornik Dragoslav Djordjević.
-Nije jasno kako budžetom nisu bila predvidjena sredstva za ulice koje treba da se rade. Sada se izjašnjavamo o zaduženju grada za završetak tih ulica, a ulice su započete još prošle ili pretprošle godine. Nije mi jasno kako ste krenuli sa tim radovima, a niste imali obezbedjena sredstva, kaže Djordjević.

http://radiomagnum.rs/wp-content/uploads/2016/02/Djosa-03.02.2016.jpg

Odbornik Saša Radulović kaže da je za rekonstrukciju ulica u gradu, ali pita i šta je sa putevima i ulicama u zaječarskim selima.
-Predlažem da izglasamo i 107 miliona za sela. Da rešimo put koji je u katastrofalnom stanju od Grljana do Avramice, zatim od groblja u Vratarnici do Zagradja i Marinovca preko Stubla, da se saniraju rupe do Lasova… Takodje, put do Grlišta je jako loš, put za Glogovicu je u istom katastrofalnom stanju, a o rupama na putevima u selima da ne pričamo, ističe Radulović.

http://radiomagnum.rs/wp-content/uploads/2016/02/Sasa-Radulovic-Zajecar.jpg

Nakon sednice predsednik Skupštine grada je novinarima objasnio da je reč o odluci koju je Skupština već donela na prethodnoj sednici, a da je sada, nakon odobrenja Ministarstva finansija, odluka o zaduženju usvojena sa konkretnim pozicijama gde će taj novac biti potrošen.
„Radi se o 107 miliona dinara za ulicu Cara Dušana, Kotorsku, Sokobanjsku, Nikole Pašića, a deo novca ide na uredjenje starog groblja. Neke od ovih ulica su neodgovorno započete, iako nije bilo sredstava, dok su neke završene ali nisu plaćene. Ovim kreditom mi pokušavamo da deo problema rešimo da ne bi došli u situaciju da izvodjači radova tuže grad“, rekao je Zankov.

Odbornici su odluku o zaduženju usvojili sa 27 glasova za, 3 protiv i jednim uzdržanim.

Nakon duže diskusije i konstruktivne rasprave, sa dnevnog reda jučerašnje sednice skinuta je Odluka o izmenama i dopunama odluke o lokalnim administrativnim taksama, dok su izmene i dopune odluke o visini naknade za izvršene usluge Gradske uprave Zaječar usvojene.

Govoreći o odluci o lokalnim administrativnim taksama, odbornik Dragoslav Djordjević, rekao je da je uvodjenje novih nameta nepotrebno.
-Vi kao da ne živite u ovom gradu, kao da ne vidite da se grad zatvorio. Firme koje su postojale do pre dve godine više ne postoje, a na sve to vi sada hoćete da idete sa dodatnim nametima, rekao je Djordjević.

Komentarišući ove odluke predsednik Skupštine Stefan Zankov je rekao da odluka o administrativnim taksama nije dobro analizirana i pripremljena.
„Na intervenciju jedne grupe odbornika sklonili smo sa dnevnog reda Odluku o izmenama i dopunama odluke o administrativnim taksama koja je izazvala najveće interesovanje. Smatramo da nije pripremljena i analizirana onako kako je trebala da bude i ne može paušalno da se povećavaju neki nameti, a da ne postoji dobro obrazloženje. Što se tiče Odluke o izmenama i dopunama odluke o visini naknade za izvršene usluge Gradske uprave tu se uvode nove tačke. Reč je o novom cenovniku koji je vezan za Zakon o ozakonjenju objekata. Da bi se taj zakon sprovodio u budućnosti, ovaj cenovnik je bio neophodan“, kaže Zankov.

Na sednici je data saglasnost na plan i program rada Javnog komunalnog stambenog preduzeća za ovu godinu i o regulisanju medjusobnih potraživanja izmedju grada i ovog preduzeća. Ovom odlukom Grad Zaječar otpušta dug JKSP za isporučeni mazut za grejnu sezonu 2015-2016. u iznosu od oko 22,1 milona dinara. Za iznos otpuštenog duga biće umanjeno potraživanje preduzeća prema korisnicima budžeta grada na ime naknade za potrošenu toplotnu energiju. Najveći dug ima zaječarsko pozorište 5,2 miliona, JP Direkcija za izgradnju oko 3,7 miliona, potom Matična biblioteka, Osnovna škola „Ljuba Nešić“, Predškolska ustanova „Djulići“, Ustanova za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“, Ustanova Cekit i Ekonomsko-trgovinska škola. Inače, rad ovog preduzeća još jednom je pohvaljen kako od strane vladajuće većine tako i od strane opozicionih odbornika.

Takođe, na dnevnom redu jučerašnje sednice našao se i Predlog rešenja o imenovanju predsednika Komisije za borbu protiv korupcije na teritoriji grada Zaječara. Za predsednika ove komisije juče je imenovan Ljubiša Petković.
Podsetimo, Skupština grada Zaječara na sednici održanoj 24. decembra 2015. konstatovala je ostavku Saše Radulovića na mesto predsednika Komisije za borbu protiv korupcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>