Najnovije vesti
Home / Vesti / Grad preuzima dug Direkcije prema Elektroprivredi Srbije
Grad preuzima dug Direkcije prema Elektroprivredi Srbije

Grad preuzima dug Direkcije prema Elektroprivredi Srbije

U Zaječaru je danas održana sednica Gradskog veća, na kojoj je usvojen Nacrt Odluke o donošenju Programa mera za izmirivanje obaveza Grada Zaječara i subjekata čiji je Grad osnivač prema JP Elektroprivrede Srbije, Beograd. Kako je rečeno na sednici, Grad Zaječar je 2017. godine reprogramirao gotovo sva dugovanja svih direktnih i indirektnih korisnika budžeta grada Zaječara, i jedini dug koji nije reprogramiran je dug Direkcije za izgradnju u likvidaciji u iznosu od 157.155.489 dinara.

„Ono što je suština ovog reprograma je da Grad preuzme celokupna dugovanja tog privrednog subjekta i da se isti reprogramira na maksimalan broj rata. Za ovakav reprogram potrebna je saglasnost kako Elektroprivrede Srbije, tako i Vlade Republike Srbije. Elektroprivreda Srbije radi na izradi nacrta ugovora i sporazuma i oni će zajedno sa programom mera koji treba da se usvoji na Skupštini grada Zaječara, biti prosleđeni nadležnim organima na razmatranje, a potom Vladi Srbije da donese konačan zaključak“, istakla je Sunčica Lalić Stojanović, izvestilac.

Prema rečima zamenice gradonačelnika grada Zaječara Marine Milić, plaćanje tog duga bez reprogarama, bio bi veliki teret za budžet grada.

„U ranijem periodu reprogramirane su sve obaveze koje su direktni i indirektni korisnici imali prema nama, a radi se o školama, ustanovama, jedino dug koji je ostao kao najveći i najveće obaveze koje JP „Direkcija za izgradnju“ imala je dug pema Elektroprivredi Srbije. Mi imamo obavezu da taj dug formalno preuzmemo, da bi mogli da sklopimo taj takozvani sporazum sa Elektroprivredom, pošto se radi o jednom obligacionom odnosu i da nam Elektroprivreda omogući da taj dug plaćamo na maksimalan broj rata, kako bi se rasteretio budžet, kako bi Grad mogao da plaća, jer plaćanje odjednom ove obaveze biće veliki teret za budžet“, istakla je Milić.

Na sednici je usvojen i Predlog Rešenja o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Zaječara za 2019. godinu.

„Ove godine konkurs smo sproveli po novoj odluci koju smo usvojili na prethodnoj Skupštini, a koja je usklađena sa novim Zakonom o udruženjima građana. Ove godine, sredstva smo povećali za milion dinara u odnosu na prošlu godinu, i povećali smo broj oblasti koje smo sufinansirali. Sada smo sufinansirali i zaštitu životinja, nauku, promociju grada i volonterski rad u odnosu na prošlu godinu. Komisija je u sastavu Jasmine Jović Stević, Bore Dimitrijević, Mirjane Radivojević i mene, imala je dosta posla dok predlog nije dobilo ovakvu formu“, rekao je Vujadin Milošević, član Gradskog veća.

On je napomenuo da je održan sastanak sa svim udruženjima koja su dobila sredstva, i da su ona revidirala svoje budžete u međuvremenu, jer nisu svi dobili onoliko novca koliko su po projetu tražili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>