Najnovije vesti
Home / Vesti / GLAS RODITELJA MORA DA SE ČUJE -U Zaječaru formiran Opštinski savet roditelja
GLAS RODITELJA MORA DA SE ČUJE -U Zaječaru formiran Opštinski savet roditelja

GLAS RODITELJA MORA DA SE ČUJE -U Zaječaru formiran Opštinski savet roditelja

U Zaječaru je 31.12.2017. godine konstituisan Opštinski savet roditelja koji čini 36 roditelja iz svih vrtića, osnovnih i srednjih škola i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, gde je 31. januara održana prva radna sednica nakon konstitutivne.  

Ovo roditeljsko telo lokalne zajednice ima nekoliko zadataka: da daje mišljenje i predlaže mere za ostvarivanje prava deteta, unapređuje obrazovanje i vaspitanje i bezbednost učenika, učestvuje u opštinskim planovima i programima koji se odnose na obrazovanje i bezbednost dece, pruža podršku savetima roditelja u pitanjima iz njihove nadležnosti, zastupa roditelje u svim situacijama koje su značajne za ostvarivanje prava deteta i unapređenja obrazovanja.

Opštinski savet će sarađivati sa organizacijama koje deluju, ne samo u sferi obrazovanja, nego i zdravlja, kulture i socijalne zaštite.

Prema rečima Dragana Stamenkovića, predsednika Opštinskog saveta roditelja u Zaječaru, osnovni cilj formiranja saveta je da se povežu roditelji, obrazovne ustanove i lokalna samouprava u interesu dece predškolskog i školskog uzrasta.

„Na taj način će biti uspostavljena i bolja međusobna saradnja obrazovnih ustanova, a roditeljima će biti omogućen uvid u rad predškolske ustanove i škola i to u svim domenima“, rekao je Stamenković.

Na prvoj radnoj sednici nakon konstituisanja usvojen je najpre, poslovnik o radu saveta, a onda se na dnevnom redu našla rasprava o integracijama saveta, načinu praktičnog funkcionisanja, kao i planu rada saveta u predstojećem periodu. Nakon usvajanja odluka po pitanju ovih tema, pod tačkom „razno“, na zahtev članova saveta, diskutovalo se i o odnosima sa javnošću, kao i formiranju posebne komisije koja će pomoći u izradi plana rada saveta. Na sedici je rečeno da su sednice Opštinskog saveta roditelja javne i da će u buduće mediji biti obavešteni o zasedanjima, kako bi šira javnost bila obaveštena o radu saveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>