Najnovije vesti
Home / Kultura / Gimnazijalci predstavljaju Zaječar na prestižnom pozorišnom festivalu u Francuskoj
Gimnazijalci predstavljaju Zaječar na prestižnom pozorišnom festivalu u Francuskoj

Gimnazijalci predstavljaju Zaječar na prestižnom pozorišnom festivalu u Francuskoj

Učenici zaječarske Gimnazije Milica Ristić, Mila Cvetković i Miroljub Milutinović, sa profesorkom francuskog jezika Ivanom Radičević i scenaristom Branislavom Jankovićem, učestvovaće na Međunarodnom pozorišnom festivalu za gimnazijalce FETLYF, koji se od 24. do 31. marta održava u Sen Malou, gradu i pokrajini Bretanja, na zapadu Francuske.  Ekipa iz Zaječara će se na tom prestižnom festivalu,  predstaviti komadom „Rondo za dve sestre“, koji je specijalno za taj festival napisao pisac Branislav Janković. 

Zaječarski gimnazijalci će 22. marta krenuti put francuskog grada Sen Malou, gde će na prestižnom festivalu FETLYF, predstavljati grad Zaječar, prvi put za 16 godina, koliko se taj festival održava. Prema rečima Milice Ristić, učenice IV-1, društveno-jezičkog smera, pripreme uveliko teku, a ona će u pozorišnom komadu „Rondo za dve sestre“ glumiti mlađu sestru Linu i svirati violinu.

„Nakon 16 godina, koliko se festival održava, mi smo konačno uspeli da uz mnogo truda dođemo do tog festivala, i uđemo u uži izbor. Velika je čast i zadovoljstvo što ćemo grad Zaječar predstavljati na tom festivalu. Inače, komad je šaljivog karaktera, dve sestre, koje odaju utisak naivnosti, stalno se nameću poštaru, za koga misle da je profesor klavira. Publika će sigurno uživati, u jednom trenutku ja ću svirati i violinu“, navodi Milica, koja, kako kaže, ljubav prema tom instrumentu gaji više od 5 godina, a završila je i Osnovnu muzičku školu.

„Inače, u Francuskoj ćemo boraviti 5 dana, bićemo smešteni u francuskim porodicama, imaćemo priliku da pričamo sa njima i poboljšamo naš francuski jezik, a u planu je da obiđemo i mnoga mesta. Ipak, ono što je primarno je da Zaječar predstavimo u što lepšem svetlu“, rekla nam je Milica.

Cilj festivala, koji je priznat od francuske Akademije, jeste da širi ljubav prema pozorištu, francuskom jeziku i duhu zajedništva među nacijama. Osim Zaječaraca, u Sen Malo putuju i novosadski gimnazijalci, kao i đaci iz Rumunije, Češke, Poljske, Mađarske, Italije,  Brazila i sa Mauricijusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>