Najnovije vesti
Home / Bor / GIMNAZIJALCI IZ BORA U PROJEKTU UMREŽAVANJA ĐAČKIH PARLAMENATA
GIMNAZIJALCI IZ BORA U PROJEKTU UMREŽAVANJA ĐAČKIH PARLAMENATA

GIMNAZIJALCI IZ BORA U PROJEKTU UMREŽAVANJA ĐAČKIH PARLAMENATA

Gimnazija “Bora Stanković“ Bor, jedna je od šest srednjih škola iz Srbije, odabranih da učestvuju u stvaranju efikasnog modela učeničkog parlamenta, u okviru prekograničnog projekta “Region participacije mladih” koji zajedno realizuju Srbija i Bugarska. Parlament će biti zasnovan na dobrim praksama iz obeju zemalja i inostranstva, kao i na primeni ljudskih resursa, tehničke podrške i umrežavanja.

Pored Gimnazije “Bora Stanković“ u Boru, učesnica ovog projekta je još jedna timočka srednjoškolska ustanova, Tehnička škola u Knjaževcu. Takođe, u projektu učestvuju i Gimnazija “Svetozar Marković” Niš, Poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja” Prokuplje, škola “Niketa Remizijanski” Bela Palanka i Ekonomsko – trgovinska škola Vranje.

Učenici šest srpskih i šest bugarskih izabranih škola radiće i na podizanju svesti o problemima i potencijalu mladih kroz sprovođenje inicijativa omladiske mreže. Planirano je i stvaranje pogranične mreže učeničkih parlamenata u celom pograničnom regionu.

Ciljne grupe koje će imati koristi od rezultata ovog projekta su pre svega mladi lideri iz bugarsko – srpskog pograničnog regiona, ali i omladinski radnici, kažu nosioci projekta. U prvoj fazi obavljeno je istraživanje o radu učeničkih parlamenata u pograničnom regionu Srbije i Bugarske, a kako je planom projekta predviđeno slede treninzi omladinskih radnika, odnosno nastavnika i mladih lidera na osnovu prethodno razvijene metodologije. Biće sprovedeni i treninzi za članove učeničkih parlamenata, a u planu je i razmena tokom aprila i maja 2020. godine.

Projekat „Region participacije mladih“ počeo je u maju ove, a završava se u avgustu sledeće godine. Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub ovaj projekat realizuje u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom iz Vidina u Bugarskoj. Projekat sufinansira Evropska unija preko Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>