Najnovije vesti
Home / Vesti / Gde na pregled dojki? Eminentni stručnjak primarijus dr Živojin Dinić od sada obavlja preglede i u Gamzigradskoj banji
Gde na pregled dojki? Eminentni stručnjak primarijus dr Živojin Dinić od sada obavlja preglede i u Gamzigradskoj banji

Gde na pregled dojki? Eminentni stručnjak primarijus dr Živojin Dinić od sada obavlja preglede i u Gamzigradskoj banji

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gamzigradska banja napravila je korak dalje u pružanju usluga svojim korisnicima. Doktor Rade Kostić, direktor te ustanove je nedavno uspostavio saradnju sa eminentnim stručnjakom iz oblasti onkologije, primarijusom doktorom medicinskih nauka Živojinom Dinićem iz Niša. Time su se stvorili uslovi da ovaj vrhunski stručnjak na savremnom aparatu u Specijalnoj bolnici ubuduće obavlja preglede dojki. 

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena, a u Srbiji od te bolesti godišnje oboli oko 4.600 žena, a umre 1.640, što predstavlja veliki socijalno-medicinski problem. I na području Zaječarskog i Borskog okruga, sve više žena se suočava sa ovim problemom. Prema rečima doktora Radeta Kostića, direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju, upravo poražavajući statistički podaci su doveli do toga da ta bolnica napravi korak više u pružanju usluga svojim korisnicima, pa će u narednom periodu zainteresovane žene moći da obave kompletan pregled dojki kod eminentnog stručnjaka, na savremenom aparatu.

„Procentulano je povećan karcionom dojke i to je velika opasnost. To nas je nateralo da stupimo u kontakt sa vrhunskim stručnjakom, primarijusom doktorom Žikom Dinićem, koji i kao penzioner radi u Nišu. Naši specijalizanti koji su tom gradu, zagovorili su ovu saradnju i profesor je došao kod nas i verujem da će već od narednog meseca ta sardanja dostići viši nivo. Profesor je došao kod nas, video naš kolor dopler aparat, koji zadovoljava neke osnovne potrebe, da bi on mogao da obavi izuzetne preglede, koji se razlikuju od uobičajenih. Pregledi su izuzetni iz dva razloga, prvi razlog je taj što je profesor Dinić, doktorirao  onkologiju, doktorirao je na ultrazvučnom aparatima, dugo je u toj priči, oko 40.000 pregleda dojki je obavio, dakle preveliko iskustvo, tako da mogućnost obavljanja kliničkog pregleda u našoj bolnici je veliki napredak. Drugo, našim koler dopler aparatom mogu se izmeriti ne samo promene na dojki, već i procena njihovog maligniteta. To se radi na osnovu protoka krvi, vaskularizacije same dojke, merenjem određenih parametara i indeksa“, istakao je Kostić.

On je napomenuo da je dr Dinić već nekoliko dana gost Specijalne bolnice u kojoj se uveliko obavljaju besplatni pregledi dojki radnicama te ustanove. Cilj saradnje je da se u bolnici jednom mesečno omogući kompletan pregled dojki za sve zainteresovane. Pregled će, prema rečima nadležnih obuhvatiti klinički pregled, ultrazvučni pregled koji se sastoji od trijaže benignih i eventualno malignih tumora.

„Rak dojke predstavlja jedan veliki socijalni i  medicinski problem, pa je zato  veoma važno otkriti ga u što ranijoj fazi. Prema statisičkim podacima iz velikih svetskih centara koji se time bave, dokazano je, da je dužina preživljavanja u direktnoj zavisnosti od veličine tumora u momentu dijagnoze. Naš cilj je da taj tumor otkrijemo na vreme, odnosno kada je ispod 2 cm, što je takozvani T1 stadijum, kada je lociran u dojci i kada metastaze nisu putem krvi otišle dalje. U Specijalnoj bolnici, ovde u Gamzigradu ćemo pregled dojki obavljati na veoma efikasan način a u tome će nam pomoći aparati koji postoje ovde. To je aparat sa sondom visoke rezolucije kojom može vrlo lepo da se dijagnostifikuju promene. Osim mnogobrojnih prednosti aparata, ovde postoji i mogućnost snimanja krive krvnih sudova, tako da na što približniji način možemo da obavimo pregled. Ja se 40 godina bavim dijagnostikom i do sada sam obavio 40.000 pregleda.  U 90% slučajeva do sada se nalaz poklapao sa onim kada se pacijent operiše, kao i sa nalazom koji se dobije sa patohistoligije“, rekao je primarius doktor medicinskih nauka Živojin Dinić.

Cena kompletnog pregleda dojki na savremenom aparatu u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciji iznosi 5.000 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>