Najnovije vesti
Home / Društvo / Gamzigradska banja dobila status banje
Gamzigradska banja dobila status banje

Gamzigradska banja dobila status banje

Uredbom o utvrđivanju područja banje na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije područje Gamzigradske banje na teritoriji grada Zaječara proglašeno je banjom.

Dobijanjem zvaničnog statusa banje Gamzigradska banja dobiće mogućnost da još bolje iskoristi sve svoje potencijale kako na polju turizma, tako i u oblasti zdravstvenih usluga po kojima je banja i do sada bila prepoznatljiva. Uredba Vlade je stigla u pravo vreme, jer je Grad Zaječar spreman da pruži podršku i ponudi zainteresovanim investitorima da ulažu na prostoru Gamzigradske banje.

U ovo turističko mesto dolaze tokom cele godine umetnici, ali i ljudi iz cele zemlje koji u Gamzigradskoj banji prepoznaju ne samo mesto za lečenje i oporavak, već i mesto za odmor.

Za Gamzigradsku banju je karakteristično pet termalnih izvora temperature 32, 41 i 6°C i jedan izvor pitke vode temperature 17°C. Prva lečenja počinju 1890.god., a sprovodi ih profesor Lozanić, koji banju svrstava u indiferentne hiperterme sa zemnoalkalnim vodama. Procvat je banja dostigla 1976. godine, kada je izgrađen i osnovan Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti perifernih krvnih sudova i vibracione bolesti, jedinstven te vrste u Srbiji.

Uredba o utvrđivanju područja „Gamzigradska Banja“ stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“ Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>