Najnovije vesti
Home / Ritam grada / (Foto) Uspešno završena akcija „Uspon na Vetren“
(Foto) Uspešno završena akcija „Uspon na Vetren“

(Foto) Uspešno završena akcija „Uspon na Vetren“

Planinarsko –smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ Zaječar uspešno je sproveo 6. Regionalnu akciju „USPON NA VETREN“.

-Na akciji koju je po šesti  put organizovalo Planinarsko smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ iz Zaječara bilo je oko 200 učesnika iz preko 20 klubova i  udruženja iz Srbije ali i iz inostranstva (Makedonija i Bugarska).
Vreme je uprkos prognozi i narandžastom meteoalarmu bilo odlično, bez kiše a na vrhu se pojavilo sunce koje nas je pratilo do završetka akcije, kažu u ovom društvu.

Na vrhu je služena kafa, čaj  i čokoladice što je već postala tradicija na ovom usponu, a u sali MZ Mali Izvor je poslužen i srneći gulaš  za ručak gde su KUD „Koreni“ iz Zaječara održali kulturno umetnički program nakon čega su podeljene zahvalnice čime je akcija završena.

Vetren (703 mnv) se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar -Knjaževac.

Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova. Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>