Najnovije vesti
Home / Vesti / Formiran Informacioni centar u zaječarskoj Komori
Formiran Informacioni centar u zaječarskoj Komori

Formiran Informacioni centar u zaječarskoj Komori

Imajući u vidu sve tehnološke, ekonomske i društvene koristi od standarda za mikro, mala i srednja preduzeća, koja danas čine oko 99% pravnih lica u Srbiji, Institut za standardizaciju Srbije  je, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Privrednom komorom Srbije, formirao informacione centre u regionalnim privrednim komorama u šest gradova Srbije – Zaječaru, Subotici, Novom Sadu, Valјevu, Kragujevcu i Nišu.

Ova nova usluga kreirana je upravo u cilјu informisanja predstavnika MMSP-a i ostale javnosti o najnovijim  standardima i standardizaciji uopšte. Ovo je prilika da se predstavnici MMSP-a, uz pomoć obučenih zaposlenih iz regionalnih privrednih komora (RPK), upoznaju sa važećim srpskim standardima koji su im važni za poslovanje, kao i da besplatno pristupe njihovom sadržaju.

Nakon pristupa bazi od više od 30.000 važećih srpskih standarda na veb-sajtu ISS-a, u čemu će zainteresovanima pomoći zaposleni RPK-a, vrlo lako se unosom oznake traženog standarda u polјe za pretragu dolazi do teksta standarda u pdf-u, koji se može čitati, bez štampanja ili preuzimanja.

„Ukoliko zainteresovani nisu sigurni koja je oznaka standarda koji im je neophodan, takođe uz pomoć zaposlenih RPK-a, u naprednoj pretrazi standarda, nakon izbora opcije objavlјeni standardi, u neko od polјa, recimo „deskriptori”, mogu se uneti klјučne reči (npr. kvalitet, bezbednost informacija, električni uređaji i sl.)“, kažu u RPK-u i dodaju:

„Nakon toga klikne se „traži” i dobije se lista svih važećih standarda čiji deskriptori sadrže pomenute reči. Potom klikom na želјeni standard dobija se osnovni opis standarda i ukoliko je to standard koji zainteresovani žele da čitaju, zaposleni RPK-a će im omogućiti pristup tekstu standarda“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>