Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Fond Željko Vasić: KVALITETNO OBRAZOVANJE MLADIH MORA DA BUDE PRIORITET
Fond Željko Vasić: KVALITETNO OBRAZOVANJE MLADIH MORA DA BUDE PRIORITET

Fond Željko Vasić: KVALITETNO OBRAZOVANJE MLADIH MORA DA BUDE PRIORITET

Naš Zaječarac, Stefan Maksimović, student treće godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, dobio je priliku da provede mesec dana na stručnom usavršavanju kroz naučnu razmenu u Moskvi. Za taj put potrebnu pomoć pružio mu je Fond Željko Vasić, koji funkcioniše u okviru fondacije Iskorak, u saradnji sa Fondacijom Karić.

Kao jedan od najboljih studenata svog fakulteta, Stefan je tokom boravka u Rusiji radio na moskovskom Kliničkom naučno-praktičnom centru i to na Odeljenju intenzivne nege, kao i u okviru dve laboratorije (laboratorija za imunologiju Infektivne klinike Univerziteta A. I. Evdokimov i laboratorija Instituta za kancerogenezu ,,РОНЦ им Н.Н.Блохина”). Stefan se tu susreo se sa najmodernijom tehnologijom, hiruškim operacijama koje izvode roboti, najsavremenijim pristupima u lečenju bolesnika i drugim inovativnim metodama u kliničkom i laboratorijsom radu, stekavši dragoceno iskustvo. Na Stefana je poseban utisak ostavio rad u laboratoriji za patofiziologiju, gde je imao uvid u najnovije modele eksperimenata u lečenju malignih oboljenja, kažu u Fondaciji Iskorak u Zaječaru.

Tokom jednomesečnog boravka u Rusiji, Stefan je boravio u porodici mongolskog porekla, rodom iz Burecije, oblasti oko Bajkalskog jezera u Južnom Sibiru. Pored napornog rada, on je uspeo da upozna kulturne i istorijske znamenitosti Moskve, ali i da obiđe Sankt Petersburg koji, po njegovim rečima, u potpunosti odgovara epitetu “Kulturna prestonica Evrope’’. Takođe, on je tokom svog boravka stekao i brojna prijateljstva sa vršnjacima i vršnjakinjama iz Rusije sa kojima je ostao u bliskom kontaktu. Ono što svakako neće da zaboravi je i ruska zima, za koju kaže da je bila jaka već u oktobru.

Ovaj mladi naučnik ističe da su ovakva iskustva ne samo poželjna već i obavezna tokom studiranja, te iskreno preporučuje svojim kolegama i koleginicama da, bez obzira na fakultet, aktivno traže slične prilike za profesionalno i lično usavršavanje. Takođe, on izražava nadu da ima još mnogo onih u privatnom sektoru, koji su spremni da prepoznaju značaj i podrže što kvalitetnije obrazovanje mladih ljudi, kao što su to u ovom slučaju učinili Fond Željko Vasić i Fondacija Karić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>