Najnovije vesti
Home / Ritam grada / FK Radnički Lubnica proslavio 70 godina postojanja -Evo i kako je sve počelo
FK Radnički Lubnica proslavio 70 godina postojanja -Evo i kako je sve počelo

FK Radnički Lubnica proslavio 70 godina postojanja -Evo i kako je sve počelo

Fudbalski klub Radnički iz Lubnice  proslavio je redak jubilej, sedamdeset godina od osnivanja. Po dužini trajanja i neprekidnog postojanja  Radnički je uz zaječarski Timok jedini klub u opštini Zaječar koji nije prekidao sa radom. Takvom prošlošću ponose se članovi kluba lubničkih rudara.

 Na inicijativu zarobljenih Nemaca u Drugom svetskom ratu, u zaječarskom rudničkom selu Lubnici osnovan je Fudbalski klub Radnički.

A o tome kako je nastao ovaj seoski i rudnički klub  na svečanoj sednici Skupštine kluba pričao je predsednik kluba Slaviša Petrović.

„Posle Drugog svetskog rata pedesetak Nemaca, zarobljenika u borbama između branilaca domovine i okupatora zaposlenih u rudniku Lubnica, slobodno vreme provodili su na poljančetu na kome se danas nalazi igralište Fudbalskog kluba Radnički. Oni su između sebe igrali fudbal gumenim loptama, a rudari koji su sa njima radili i ostali seljani su ih svaki dan posmatrali . Na inicijativu nemačkih zarobljenika,  1946. godine formiran je Fudbalski klub. Glavni igrači u ekipi bili su Nemci koji su poznavali ovu igru,a postepeno su u ekipu ulazili i domaći igrači.“

Radnički je u početku igrao u najnižem rangu i prijateljske utakmice. Kasnije je išao u više rangove takmičenja. Poslednji period klub je proveo u Okružnoj ligi i zonskom rangu takmičenja. Ispao iz Zone istok usled finansijske krize, a ove sezone u Okružnoj ligi Zaječar ekipa se stabilizuje i priprema da u narednom prvenstvu juriša na prvo mesto i povratak u zonski rang takmičenja.

U jesenjem dalu fudbaleri Radničkog su osvojili sedmo mesto sa 21 bodom i  15 utakmica. Imaju po šest pobeda i poraza i tri remija.

Najzaslužnijim članovima kluba  su prilikom  proslave jubileja  uručene prigodne diplome kluba.

__________________________

Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>