Najnovije vesti
Home / Društvo / Prvi Festival romske kulture i tradicije RS u kotlujevačkom Domu kulture
Prvi Festival romske kulture i tradicije RS u kotlujevačkom Domu kulture

Prvi Festival romske kulture i tradicije RS u kotlujevačkom Domu kulture

U Ustanovi Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ danas je održana konferencija za medije na kojoj je bilo reči o repertoaru zaječarskog Pozorišta, pre svega obnovljenoj dečjoj pozorišnoj predstavi „Ivica i Marica“, kao i o prvom Festivalu Romske kulture i tradicije Republike Srbije, koji će se održati u Domu kulture u Kotlujevcu.

Prema rečima Miloša Đuričića umetničkog rukovodioca Pozorišta, večeras je na repertoaru obnovljena predstava za decu „Ivica i Marica“ koju je režirala Kornelija Kamenova iz Bugarske i čija je premijera bila februara 2009. godine. Predstava je ista ali su pojedini glumci novi, s obzirom na to da Ivicu i Maricu posle 10 godina ne mogu da igraju isti glumci.

U novoj postavci ovog komada igraju: Branislav Mijatović, Irena Stanković, Nataša Petrović, Predrag Grbić, Jelena Rajić, Vujadin Milošević i Miloš Đuričić. Predstava počinje večeras u 18 sati, cena karte je 150 dinara.

„Sada imamo nove glumce, na taj način popunjavamo ansambl i započinjemo rad na novim predstavama i ubacujemo u vatru mlade glumce koji će biti okosnica ove kuće u budućnosti. Imamo velike planove, u narednoj godini nas očekuje dosta proba i premijera i nastojaćemo da zaječarski teatar vratimo u sam vrh srpskih pozorišta, ali nam je za to potrebno vreme, jer je nemoguće tako nešto uraditi preko noći“, naglasio je Miloš Đuričić i dodao da je do kraja sezone planiran dvocifren broj predstava.

U Domu kulture u Kotlujevcu sutra će biti održan prvi Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije, nova manifestacija koju organizuje Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Udruženjem Roma Zaječara.

Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla Udruženja Roma Zaječara David Georgiev je istakao da je folklorna sekcija osnovana 9.aprila ove godine i da su veoma ponosni što su zajedno sa Ustanovom za tako kratko vreme organizovali Festival romske kulture i tradicije.

„Gosti na festivalu su iz Pirota, Bele Palanke, Bora i Rgotine“ naglasio je Georgiev i pozvao sve građane da u subotu, 10. novembra u 18h dođu u Dom kulture u Kotlujevcu i uživaju u programu koji je veseo i raznovrstan. Ulaz je besplatan.

„Osim pesama i igara u izvođenju kulturno-umetničkih društava u programu sa prigodnim recitalom učestvuju đaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Zaječara, a biće priređena izložba učeničkih radova kao i tradiconalnih romskih jela“ rekao je Georgiev.

Naredne godine Festival Romske kulture i tradicije Republike Srbije biće organizovan oko Đurđevdana, trajaće nekoliko dana i okupiće najznačajnije predstavnike romske kulture i tradicije iz Srbije. Sredstva za organizovanje manifestacije biće obezbeđena preko državnih ministarstava, kao i iz inostranih fondova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>