Najnovije vesti
Home / Kultura / FESTIVAL HRIŠĆANSKE KULTURE -BOGAT PROGRAM NA FELIKS ROMULIJANI
FESTIVAL HRIŠĆANSKE KULTURE -BOGAT PROGRAM NA FELIKS ROMULIJANI

FESTIVAL HRIŠĆANSKE KULTURE -BOGAT PROGRAM NA FELIKS ROMULIJANI

U okviru „Festivala hrišćanske kulture“ koji se održava u Zaječaru za vikend je na Romulijani održano Večernje bogosluženje na temeljima male hrišćanske bazilike.

Arhimandrit Ilarion Lupulović je nakon bogosluženja održao predavanje o svetinjama Kosova i Metohije: „Gnezdo lepote“ -Zadužbine Kosova i Metohije.

Predavanje je praćeno izložbom „Romulina kuća od Dionisa do Hrista“, autora Maje Živić.

Arhimandrit je slikovito govorio o svetinjama i manastirima Kosova i Metohije, o Visokim Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji, Gračanici…

U nedelju, 17.septembra na temeljima velike hrišćanske bazilike iz 6.veka održana je Sveta Arhijerejska Liturgija, praćena horom Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

Nakon toga je održan javni čas učenika Medicinske i Ekonomske -trgovinske škole „Gonjenje hrišćana u vreme cara Galerija“. Kod palate I svi prisutni su mogli da uživaju u školi tkanja „Istkati budućnost“.

Ipred istočne kapije održan je koncert etno muzike na kome su učestvovali „Koreni“ -kvintet, Milan Ducić na gajdama, pevačka grupa „Jelek“ iz Zaječara, Miloš Jakovljević na kavalu. Svi koji su bili gosti etno koncerta uživali su u etno zvucima i vokalima koji su ceo događaj učinili još potpunijim.

Kod istočne kapije organizovan je humanitarni kotlić za sve goste, koji su spremali izviđači, ribari, vojska.

U sali Muzičke škole u Zaječaru u večernjim satima održan je koncert dečijeg hora Vivak iz Negotina, nastupila je i etno pevačka grupa Marinike, Ajduci, a održan je i koncert duhovne muzike hora Sabornog hrama Svete Trojice iz Negotina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>