Najnovije vesti
Home / Bor / Festival evropskog filma prvi put u Boru -Sve projekcije u Domu omladine
Festival evropskog filma prvi put u Boru -Sve projekcije u Domu omladine

Festival evropskog filma prvi put u Boru -Sve projekcije u Domu omladine

Mladi Borani ove jeseni imaju nesvakidašnju priliku da u Domu omladine uživaju u popularnim evropskim filmskim ostvarenjima.

Jesenja turneja Festivala evropskog filma, ove godine se, na radost ljubitelja evropske kinematografije u Boru, prvi put organizuje u gradu bakra. Putujući festival filma biće održan od 24. oktobra do 7. novembra,  svakog četvrtka, u Domu omladine, gde će biti prikazano šest najnovijih filmskih ostvarenja starog kontinenta.

Festival, koji okuplja najbolje iz evropske sedme umetnosti, u četvrtak, 24. oktobra, otvara španski film nastao pod producentskom palicom braće Almodovar „Ćutanje drugih“. Početak je zakazan za 18 časova, a ulaz je besplatan.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, koja, između ostalog, ima za cilj da građanima i građankama približi Evropsku uniju.

Evo i kompletnog programa:

Četvrtak 24. oktobar, od 20h

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)
Zemlje: Portugal, France, Brazil
Distribucija: Charades

O filmu: Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Prestižne nagrade: Velika nagrada kritike u Kanu, Cine Ceará Feature Film Trophy, nagrada žirija na filmskom festivalu u Filadelfiji

Četvrtak 31. oktobar od 18h

STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)
Zemlja: Holandija
Distribucija: cats&docs

O filmu: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

Prestižne nagrade: Specijalna nagrada žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, posebno priznanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Madridu.

Četvrtak 31. oktobar od 20h

DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)
Zemlje: Danska, Švedska, Finska
Distribucija: Cinephil

O filmu: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Prestižne nagrade: Nagrada za debi na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, nagrada DocAviv za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.

Četvrtak 7. novembar od 18h

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)
Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska
Distribucija: Be for film

O filmu: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Prestižne nagrade: nagrada filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagrada Magritte za najboljeg glumca, Velika nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Odesi

Četvrtak 7. novembar od 20h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)
Zemlja: Francuska
Distribucija: Heretic

O filmu: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Prestižne nagrade: Nagrada Cezar za najbolji film prvenac, nagrada Cezar za najboljeg glumca, nagrada
Cezar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

 

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>