Najnovije vesti
Home / Vesti / FESTIVAL EVROPSKOG FILMA 16. maja u Zaječaru
FESTIVAL EVROPSKOG FILMA 16. maja u Zaječaru

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA 16. maja u Zaječaru

Festival evropskog filma, sedmi po redu, počinje 16. maja u Zaječaru i Mladenovcu, nakon čega se seli u još 8 gradova širom Srbije. Filmofili Zaječara moći će da uživaju u najnovijim ostvarenjima evropske kinematografije na temu kulturnog nasleđa u prolećnom i jesenjem delu festivala. Prolećni deo će biti u periodu od srede 16. maja sve do nedelje, 20. maja, a jesenji od 10. do 13. septembra.

Tokom 5 festivalskih dana biće prikazano 9 filmova iz Francuske, Slovenije, Slovačke, Španije, Mađarske, Italije, Portugalije i Kipra, a festival će otvoriti nagrađivani srpski film „Druga strana svega“, 16. maja u 17 sati i 30 minuta.

Sve projekcije počinju u 18.00 i 20.00 sati, a festival se održava u Pomaku u Zaječaru.

Ulaz je besplatan!

Festival evropskog filma održava se u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Evo i rasporeda projekcija:

- Sreda, 16. maj
17:30h DRUGA STRANA SVEGA
(Srbija, 2017, 104 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Mila Turajlić
Zaključana vrata unutar jednog beogradskog stana razdvajala su porodicu od njene prošlosti preko 70 godina. Dok rediteljka započinje prisan razgovor sa majkom, politički rascep koji potresa njihov dom otkriva kuću i državu koje progoni istorija. Hronika o porodici iz Srbije pretvara se u bolan portret aktiviste u vreme velikog previranja, dovodeći u pitanje odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

- Četvrtak, 17. maj
18h ALENTEŽO, ALENTEŽO
(Alentejo, Alentejo, Portugal, 2014, 98 min)
DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Sérgio Tréfaut
Film je o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu
nematerijalne kulturne baštine. Tekstovi pesama istražuju tradicionalne teme poput života na selu, prirode, ljubavi, materinstva i religije i promena u kulturnom i društvenom kontekstu. Cante je fundamentalni aspekt društvenog života širom Alentežo zajednice, prožimajući društveno
okupljanje kako javnih tako i privatnih prostora, i predstavlja utjelovljenje snažnog osećaja identiteta i pripadnosti. Takođe, pojačava dijalog između različitih
generacija, rodova i pojedinaca iz različitih sredina, čime doprinosi socijalnoj koheziji.

20h NISAM ĐUBRE
(Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min)
DRAMA
Režija: Emmanuel Finkiel
Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

- Petak, 18. maj
18h ŠARLATAN MANJIFIKO
/ ŽIVOT I SEĆANJE – NUŠA I RENE GERDEN
(Slovenija, 2016/2017, 60/25 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Maja Pavlin/Dragomir Zupanc
Iz Slovenije nam stižu dva dokumentarna filma, „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanja“. Prvi film predstavlja zabavni zaplet odlične muzike, spontanih i komičnih situacija, rečju portret muzičara Manjifika. Dokumentarni film prikazuje njegovu karijeru od početka osamdesetih do svetske slave s hitom kao što je Hir Aj Kam Hir Aj Go. A drugi je priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene, za inženjere i arhitekte, udružene u stambenu zadrugu. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

20h PRODAĆE I KIŠU
(Even the rain, Španija, 2010, 103 min) DRAMA
Režija: Icíar Bollaín
„Prodaće i kišu“ je film o filmu i film u filmu. Pratimo filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Subota, 19. maj
18h FER-PLEJ
(Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min) DRAMA
Režija: Andrea Sedlácková
Zajednički česko-slovački projekat koji ostavlja bez daha.

Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učeće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

20h MAĐARI ZA BARSU
(Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min)
DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Tibor Kocsis

Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

Nedelja, 20. maj
18h LEOPARDI
(Il giovane favoloso, Italija, 2014, 143 min) DRAMA
Režija: Mario Martone

Film koji je osvojio preko 20 nagrada. Đakomo Leopardi je čudo od deteta koje je odraslo pod neumornim pogledom svog oca, u kući koja je biblioteka. Njegov um ide daleko, ali njegov dom je zatvor. Dok čita o svemu, univerzum ostaje napolju. U Evropi, svet se menja, revolucije izbijaju, a Đakomo očajnički traži kontakt sa spoljnim svetom. U dobu od dvadeset četiri godine, kada napokon napusti Rekanati, italijansko visoko društvo mu otvara svoja vrata, ali se naš buntovnik ne uklapa. U Firenci, on postaje zapleten u ljubavnom trouglu između Antonija, napolitanskog prijatelja sa kojim deli kuću i prelepe Fani.

20h DEČAK NA MOSTU
(Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min) DRAMA
Režija: Petros Charalambous

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>