Najnovije vesti
Home / Kultura / Feliks Romulijanu za prvih šest meseci ove godine posetilo blizu 18 hiljada turista
Feliks Romulijanu za prvih šest meseci ove godine posetilo blizu 18 hiljada turista

Feliks Romulijanu za prvih šest meseci ove godine posetilo blizu 18 hiljada turista

ZA PRVIH ŠEST MESECI OVE GODINE, KASNOANTIČKI LOKALITET FELIKS ROMULIJANU POSETILO JE 17.760 TURISTA. ZAJEČAR JE U ISTO VREME POSETILO 7.943 TURISTA, DOK JE ZABELEŽENO 22.207 NOĆENJA, ovo su zvanični podaci kojima raspolaže Turistička organizacija grada Zaječara, koja je od početak osnivanja, pa sve do danas, učestvovala na brojnim sajmovima kako bi turistički potencijal ovog dela Srbije bio prezentovan u što boljem svetlu.

Istočna Srbija se može pohvaliti bogatim spektrom prirodnih atrakcija, a sama Timočka krajina, počev od Dunavske regije, preko vinskog puta, Rajačkih pivnica, Stare planine, rimskog nasleđa, oduvek je privlačila pažnju kako domaćih, tako i stranih turista. Zbog toga i ne čudi podatak, da je samo u prvih šest meseci ove godine, kasnoantički lokalitet „Feliks Romulijana“, posetilo 17.760 turista.

„Za prvih šest meseci ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, grad Zaječar je posetilo 7.943 turista, a evidentirano je 22.207 noćenja. Ovo su zvanični podaci a nezvanično je grad posetilo mnogo više turista“, rekla je Ana Ignjatović, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara.

Ona se gostujući na Magnum radiju, osvrnula i na rad Turističke organizacije kao i na aktivnosti koje su realizovane u proteklom periodu.

„Krajem decembra dobili smo prvu nagradu kao novoosnovana Turistička organizacija grada Zaječara, to je EDEN nagrada, gde je Zaječar proglašen za izuzetno prateću destinaciju Evrope, i tako su i krenule naše aktivnosti. Druga aktivnost je bila Bogojavljenje, tačnije plivanje za Časni krst, gde je Turistička organizacija organizovala pripremu tradicionalnih jela i kuvanje lovačkog gulaša. U februaru smo se predstavili na Sajmu turizma u Beogradu i Nišu, a s obzirom na to, da mi tada nismo počeli zvanično sa radom, izašli smo da prestavimo našu turističku ponudu zahvaljujući štandu Gamzigradske banje. Nakon Sajma turizma u Nišu, predstavili smo se francuskim turoperaterima. Na konferenciji „Prezentovanje turističkih proizvoda i potencijala francuskom turističkom tržištu“, Zaječar je predstavio svoje potencijale. Mi smo tamo odneli vina iz ovih  krajeva, a fokus prezentacije je naravno bio Feliks Romulijana i Francusko groblje. Predstavili smo se i na Karavanu „Vidi Srbiju“ u Vrnjačkoj banji i tada smo prezentovali Gitarijadu“, istakla je Ignjatović i dodala:

„U međuvremenu, radimo mnoge projekte, konkurisali smo za IPA projekte, pa očekujemo rezultate. Aplicirali smo za sredstva, za pet solarnih autobuskih stajališta i solarne klupe, a time ćemo našim sugrađanima omogućiti bolje uslove dok čekaju autobus. Na tim mestima će moći da se koristi i „wi-fi“, što je verujem, jako zanimljivo“.

Novina u Turističkoj organizaciji grada Zaječara je ta, što se u toj ustanovi, osim suvenira, mogu kupiti i parking karte.

„Kako bi turistima olakšali boravak u gradu na Timoku, došli smo na ideju da od sada prodajemo i parking karte, kako ne bi došlo do neželjenih situacija oko parkiranja.  Kada dođu turističke grupe, mi imamo i licenciranog turističkog vodiča, a u planu je i pokretanje sajta i izrada promotivnog materijala na stranom jeziku, kako bi što bolje predstavili stranim turistima ono što imamo da ponudimo“, rekla je Ignjatović.

Već u septembru, Turistička organizacija grada Zaječara će u Italiji predstaviti turističe potencijale istočnog dela Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>