Najnovije vesti
Home / Hronika / Fejsbuk prevara koja hara Srbijom, nije zaobišla ni Zaječarce -Haker „skinuo“ preko 50 hiljada dinara, PU Zaječar: Radi se na rasvetljavanju slučaja
Fejsbuk prevara koja hara Srbijom, nije zaobišla ni Zaječarce -Haker „skinuo“ preko 50 hiljada dinara, PU Zaječar: Radi se na rasvetljavanju slučaja

Fejsbuk prevara koja hara Srbijom, nije zaobišla ni Zaječarce -Haker „skinuo“ preko 50 hiljada dinara, PU Zaječar: Radi se na rasvetljavanju slučaja

T. Đ. iz Zaječara je jedne nedavne večeri stiglo obaveštenje da neko pokušava da se uloguje na njen Fejsbuk nalog. Brzim reagovanjem, uz pomoć prijetalja, uspela je za nekoliko minuta da povrati svoj nalog, nijednog trenutka ne pomislivši, da neko hoće da hakuje, baš njen Fejbuk profil. Sutradan, nešto posle 13.00 sati, stiglo joj je obaveštenje da je neko promenio njenu šifru mejla, fejsbuka, i tada je bilo jasno da je ona meta sajber napada. Ubrzo je postalo jasno, zbog čega je njen Fejbuk nalog hakovan. Za samo nekoliko sati, nekoliko desetina njenih prijatelja i saradnika postali su žrtve prevare koja hara Srbijom.

„Sve je počelo kada mi je te večeri stiglo obaveštenje da neko pokušava da provali na moj Fejsbuk profil. Odmah sam zvala prijatelja koji se razume više od mene u tehnologiju i uspeli smo da, prateći uputstva Fejsbuka, povratimo nalog. Sutradan, nešto posle 13.00 sati, stigla mi je notifikacija da neko ponovo pokušava da uđe na moj profil, ovaj put uspešno. Promenili su šifru i ja više nisam imala pristup. Tada je počela agonija i za mene, i za moje fejbuk prijatelje. Poruka koja je stizala prijateljima je bila sadržine: „Ej, cao, šta radiš? Treba mi jedna molba, treba mi visa, master ili obična kartica za bankomat, da platim jednu članarinu agenciji, 500 dinara. Koju ti karticu imaš, da znam da li odgovara ili ne, zbog provere. Daću ti keš„. Misleći da pomažu meni, neki od mojih prijatelja su slikali kartice sa obe strane, a „haker“ im je skidao novac sa računa. Odmah sam prijavila slučaj policiji, a nakon toga, ponovo uz pomoć prijatelja, blokirala svoj Fejbuk nalog, kako šteta nebi bila još veća. Telefon mi se bukvalno usijao, jer oni koji nisu naseli na tu poruku, pozvali su me da pitaju, kako mogu da mi pomognu. Za vreme te agonije, ja sam mogla samo da čekam, i da objašnjavam ljudima da ne slikaju svoje kartice, a oni koji su to učinili da se obrate nadležnima u PU Zaječar. Na žalost, sa računa, nekoliko mojih prijtelja je novac skinut. Najveća suma koja je skinuta je 29.000 hiljada, dok je ostalima skinuto 10.000, 13.000, 4.000. Nakon dva dana uspela sam da povratim svoj Fejbuk nalog, a onda i videla kako se „haker“ dopisivao sa mojim prijateljima. Dopisivanje je teklo opušteno, kao da se sa njima zna godinama“.

U Policijskoj upravi u Zaječaru kažu da je njima do sada prijavljen samo jedan slučaj prevare putem Fejsbuk naloga, i to upravo slučaj naše sugrađanke. Policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

„Građani treba da znaju da prijavu mogu podneti policiji ili tužilaštvu. Ukoliko je prijava podneta policiji, policija je odmah prosleđuje nadležnom tužilaštvu, koje procenjuje da li se radi o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti. Ukoliko proceni da se delo goni po službenoj dužnosti, tužilaštvo zahtev upućuje policiji i nalaže mere i radnje koje policija treba da izvrši u cilju pronalaženja učinioca krivičnog dela i obezbeđivanja dokaza“, navodi se u dopisu Policijske uprave Zaječar i dodaje:

„Građani bi pre svega trebalo da zaštite svoje naloge na društvenim mrežama, prvo jakom šifrom, kombinacijom slova, brojeva i znakova – dužom od 12 karaktera, kao i da osim šifre za ulazak u nalog aktiviraju i dvostepenu zaštitu, odnosno da se za svako prijavljivanje na društvenoj mreži (Fejsbuk, Instagram, Tviter…) pored šifre, unese i kod koji bi stizao na broj telefona vlasnika naloga. Takođe, građanima savetujemo da na isti način zaštite i nalog elektronske pošte koji je korišćen za pravljenje naloga na društvenim mrežama jer je moguće da učinilac krivičnog dela preuzme nalog na društvenoj mreži ukoliko prethodno ima kontrolu nad nalogom elektronske pošte koji je korišćen za kreiranje naloga na društvenoj mreži. Takođe, naš savet je i da se na društvenim mrežama ne objavljuju lični podaci kao što su fotografije ličnih karata, pasoša, kao i drugi podaci ili fotografije koje bi eventualno mogle da se zloupotrebe“.

Kako saznajemo, u slučaju naše sugrađanke, čiji je profil bio na meti sajber napada, „haker“ je, novac, skinut sa računa njenih pojedinih fejsbuk prijatelja, prebacio na račune kladionica.

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama, policija je uspela, na osnovu izvoda banaka, da deo otetog novca blokira, i on će biti vraćen žrtvama ovog nemilog događaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>