Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Evo koji su saveti lekara za zaštitu zdravlja dece tokom leta…
Evo koji su saveti lekara za zaštitu zdravlja dece tokom leta…

Evo koji su saveti lekara za zaštitu zdravlja dece tokom leta…

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli.

Lekari Instituta „Batut“ savetuju roditelje da se prilikom oblačenja deteta koristi pamučna odeća svetlih boja koja nije tesna, bebema je dovoljna pelena i benkica bez rukava.
Ishrana i unos tečnosti tokom visokih temperatura mora biti adekvatan jer bebe i mala deca neće reći da su žedni. Zbog toga je veoma važno da redovno unose vodu, ne treba deci davati zašećerene sokove ili gazirana bezalkoholna pića.
Tokom toplotnih talasa bebama koje sisaju biće potrebni dodatni podoji. Između podoja može im se ponuditi voda u kašičici.
Deci uzrasta godinu dana i starijoj možete ponuditi komade zaleđenog voća, na primer lubenice, koje mogu da sisaju i tako unesu dodatno tečnost i istovremeno se rashlade.

Lekari savetuju redovno provetravanje prostorija u kojima boravite, najbolje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. U najtoplijem delu dana treba zatvoriti prozore, spustiti roletne kako bi se stvorila prijatna hladovinu u stanu. Ukoliko koristite ventilator, nikada ga ne usmeravajte direktno na bebu odnosno dete a ukoliko imate klima uređaj postarajte se da previše ne rashladite odnosno da temperatura u prostoriji ne bude ispod 24 ºC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>