Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Evo kako zaječarsko pozorište dočekuje Svetski dan pozorišta
Evo kako zaječarsko pozorište dočekuje  Svetski dan pozorišta

Evo kako zaječarsko pozorište dočekuje Svetski dan pozorišta

-Svetski dan pozorišta zaječarsko pozorište dočekuje, bez imalo patetike, u suzama, kaže Davor Marušić upravnik Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. 

„Imali smo incident kakav nije zabeležen u istoriji našeg pozorišta. Mi koristimo hangar nekadašnje Timočanke, mi i Direkcija za izgradnju, i neko je, ne zna se ko, otvorio hangar i uništio deo scenografije koju mi koristimo za predstave. Neko je obezglavio lutke. Nema reči zašto je to neko uradio, nemam racionalan odgovor. Šta je cilj svega ovoga? Mi ćemo predsatsvu koju smo trebali  da igramo sutra otkazati. Zgrožen sam tim činom, to nije vandalizam, ne znam kako da okarakterišem.  Zaječarsko pozorište u moru problema koje ima, ima još jedan dodatan, koji nije samo materijalan, ni estetske prirode.  Ovo je nešto što izlazi iz okvira racia, da vam neko uništi lutke?!! Ne znam ko su ti ljudi, šta su hteli sa time, taj odnos prema pozorištu, kakva je to poruka“?, objašnjava Marušić.

Svetski dan pozorišta zaječarsko pozorište obeležava radno.

„Mi smo pre nekoliko dana ovde imali jedan mali požar, i to je vratilo sve one stare probleme koje smo imali 2012. godine, kada je pozorište zatvoreno.  Mi smo sada na dobrom putu da jedan deo stvari koje moramo da rešimo u roku od mesec, dva, po nalogu Odeljenja za vanredne situacije. U pitanju je projekat, prvi put rađen 2012. godine, pa nije bio adekvatan. a tada je rađen i dodatni projekat. Za 15 dana ćemo imati kompletan projekat, aplicirali smo u međuvremenu ambasadi Japana, oni su voljni da odvoje taj novac. Ceo projekat rekonstrukcije zgrade košta preko 20 miliona dinara. Strujni čvor koji je bio ispod scene izmešten je na fasadu zgrade. Instalacije su nam jako slabe, pokušavamo da nađemo u nekom pristojnom roku novac da to rešimo,  jer požar koji je nastao u klubu pozorišta je izbio zbog neadekvatnih instalacija“, kaže Marušić i dodaje:

Kostime koji su iznad nas, stari i do 40 godina danas spuštamo u bezbedan prostor u klubu, drugi nemamo, jer su gore suve daske, i materijal od kojeg su rađeni kostimi je zapaljiv“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>