Najnovije vesti
Home / Vesti / Dočekujemo 2017. -NEĆETE VEROVATI KAKO JE IZGLEDAO DOČEK NOVE 1953. U ZAJEČARU
Dočekujemo 2017. -NEĆETE VEROVATI KAKO JE IZGLEDAO DOČEK NOVE 1953. U ZAJEČARU
Foto: ilustracija

Dočekujemo 2017. -NEĆETE VEROVATI KAKO JE IZGLEDAO DOČEK NOVE 1953. U ZAJEČARU

-DUGO SE PRIČALO O VESELOM DOČEKU NOVE 1953. GODINE

l. januara 1953. godine Zaječar je veoma burno proslavio Novu godinu. Sa slavljem – prvi su započeli najmlađi. Na trgu, uoči Nove godine pionirima su delili poklone Deda – Mraz patuljci.

U listu „Timok“ broj 1, od 3. januara 1953. godine, zabeleženo je da je pored velike jelke, koja kao da je iz betona iznikla, svirala vojna muzika velikom broju okupljenih građana. Već u prvi mrak na tridesetak mesta širom grada, u svečano okićenim salama kolektiva, preduzeća, ustanova, omladina je veselo ispraćala staru i dočekivalu Novu godinu.

Tokom čitave noći u gradu se čula mizika i pesme razdraganih ljudi, pevača i muzičara. U zaposednutim salama do poslednjeg mesta bilo je tesno kao i u kafanama. Isto je bilo i u sali JNA, u školama, u radionicama, svuda i na sve strane.

Slavlje i veselje trajalo je do jutra. Najduže su slavili oni kod „Srbije“. Oni su se veselili do podneva. A kada je prvog dana u Novoj godini palo veče, Zaječar je nastavio tamo gde je prekinuo, na Novu godinu – po radnjama nastavljeno je sa inventarisanjem, a neka preduzeća su vredno krenula na posao. Danima nakom slavlja za Novu godinu se pričalo po gradu i okolini da Zaječar nikada nije tako bučno i veselo dočekao Novu godinu.

Danas je situacija svakako drugačija.

Proteklih godina u većini gradova širom Srbije doček Nove godine tradicionalno se organizovao na gradskim trgovima, međutim ove godine slavlja će u  većini gradova izostati, pa i u Zaječaru.

Ljudi sve manje slave Novu godinu kao nekad.  Gledaju da doček bude što skromniji, sa što manje utrošenih sredstava.

Novogodišnja trpeza je takođe skromna, pregršt je finansijskih obaveza , zarade su smanjene, pa se tako i odričemo mnogih stvari. Većina Novu godinu čeka kod kuće, u krugu porodice, bez novih haljina i odela, uz televizor.

Danas  ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu sa nadom da će biti bolja i berićetnija od prethodne, ali čini se da se nekada Nova godina čekala bezbrižnije,  sa više ushićenja i radosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>