Najnovije vesti
Home / Vesti / EVO GDE SU OTIŠLI ZAJEČARSKI KONJI
EVO GDE SU OTIŠLI ZAJEČARSKI KONJI

EVO GDE SU OTIŠLI ZAJEČARSKI KONJI

Javno komunalno preduzeće „Timok održavanje“ u Zaječaru nedavno je oglasilo prodaju četiri konja zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja, putem javne licitacije. Nakon održane licitacije, konji sa Hipodroma otišli su pravim ljubiteljima životinja, dva se nalaze na porodičnom imanju u Vražogrncu, dok su druga dva preuzeli članovi Udruženja za zaštitu životinja Timočke krajine „Beta“, saznajemo u JKP „Timok održavanje“.

Kako nam je rekao Vice Lalić, v.d. direktora JKP „Timok održavanje“, ranije insinuacije da konji odlaze u klanicu, su neopravdane, što se i pokazalo nakon završene licitacije, jer su oni otišli u prave ruke, gde će dobiti bolju negu i svu neophodnu pažnju.

„Na licitaciji koja je održana 15. juna ove godine, pojavilo se osam osoba. Sedam osoba se pojavilo u svojstvu fizičkog lica, dok se jedna osoba pojavila u svojstvu pravnog lica, a reč je o Udruženju za zaštitu životinja Timočke krajine „Beta“. Sva četiri konja su prodata, od toga, dva su otišla ljubitelju životinja u Vražogrncu, dok su preostala dva konja otišla članovima Udruženja Beta. Insinuacije da su konji otišli klanicama ili da će tek otići, nisu opravdane jer su konji otišli ljubiteljima životinja koji su izrazili želju da ih čuvaju na pravi način, kao kućne ljubimce, a ne da ih pošalju u klanicu, što i mi, kao Javno komunalno preduzeće, nismo želeli. Dakle, sudbina tih konja, isključivo zavisi od novih vlasnika i mi više kao preduzeće nemamo nikakvog uticaja. Mi smo kompletnu proceduru za sprovođenje licitacije koja je bila javna, sproveli u zakonskim okvirima“, rekao je Lalić.

Prema rečima Milijane Nikolić, predsednice Udruženja za zaštitu životinja Timočke krajine „Beta“, udruženje je kupilo dva konja, Branku i Vetu,  kako bi im pružili bolju negu i sve neophodne uslove. Ipak, finansijska sredstva nedostaju kako bi se konji sada i otplatili.

„Javljeno nam je za licitaciju, mi smo se odmah odazvali u želji da spasimo konje i da im obezbedimo svu neophodnu negu. Ipak, moramo da priznamo da smo na licitaciju otišli bez plana, jer mi taj novac nemamo, sada imamo rok da otplatimo te konje i nadamo se da će nam svi ljubitelji životinja i oni koji mogu, pomoći da prikupimo sredstva kako bi ih otplatili. Jedan konj, Branka, se nalazi u Boru, u jednom konjičkom klubu, gde se nalazi još 12 konja, o kojima brine Boranka Ana, koja je pravi ljubitelj životinja. Vetu, međutim, nismo uspeli da prebacimo u Bor, jer nije želela da uđe u prikolicu, povredila se, tako da je ostalo da nju prebacimo. Veta je kupljena za 15.000, Branka za 21.000 dinara“, istakla je Milijana i dodala:

„Imamo manje od 20 dana da sakupimo novac i platimo ih, pa nam je neophodna pomoć onih koji su u mogućnosti da pomognu, a mi ćemo za konje obezbediti hranu i plaćati lečenje ukoliko bude potrebno, jer smo se na to obavezali“.

Podsetimo, Gradsko veće u Zaječaru dalo je saglasnost Javnom komunalnom preduzeću „Timok – održavanje“ koje je vodilo brigu o konjima na Hipodromu, da se oni prodaju u odmakloj životnoj dobi prodaju putem licitacije. U zahtevu JKP „Timok održavanje“ je tada navedeno da je kondiciono stanje konja slabo, te da  zahtevaju poseban tretman i posebne uslove čuvanja i nege i zdravstvenog nadzora, a sve to, kako je navedeno, nije bilo moguće obezbeđivati u organizaciji preduzeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>