Najnovije vesti
Home / Društvo / Episkop Ilarion u dvorištu manastira u Grlištu osveštao novosagrađenu česmu sa izvorskom vodom koja predstavlja simboličan početak velike obnove ove svetinje
Episkop Ilarion u dvorištu manastira u Grlištu osveštao novosagrađenu česmu sa izvorskom vodom koja predstavlja simboličan početak velike obnove ove svetinje

Episkop Ilarion u dvorištu manastira u Grlištu osveštao novosagrađenu česmu sa izvorskom vodom koja predstavlja simboličan početak velike obnove ove svetinje

DUHOVNA I MATERIJALNA OBNOVA MANASTIRA GRLIŠTE

Mnogovekovni manastir svetih apostola Petra i Pavla u Grlištu kod Zaječara bio je u nedelju 16. jula 2017. godine stecište velikog broja posetilaca, koji su u jutarnjim satima prisustvovali svetom bogosluženju, a potom se kroz razgovor i druženje sa sveštenstvom naše Eparhije upoznali sa istorijatom ove svetinje.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion, uz sasluženje protojereja Tomislava Stankovića, nadležnog sveštenika Zlatka Zdravkovića i jerođakona Ilije (Jovanovića).

Manastirskom bogosluženju prisustvovali su predstavnici Grada Zaječara, Milan Stanković pomoćnik gradonačelnika Zaječara za omladinu, sport i verske zajednice i predsednik Skupštine grada Stefan Zankov.

U razgovoru Episkopa i predstavnika Gradske uprave najavljena su veća ulaganja u zajedničkoj brizi oko očuvanja i obnove manastira u Grlištu.

Episkop Ilarion je u dvorištu manastira osveštao novosagrađenu česmu sa izvorskom vodom koja će ubuduće koristiti svim posetiocima ovog mesta i koja predstavlja simboličan početak velike obnove ove svetinje.

Česma je sagrađena donacijom porodice Žikić iz Grlišta.

U svom obraćanju prisutnima vladika Ilarion je rekao da na ljubav Božiju prema rodu ljudskom i svim darovima kojima je obdario ovaj svet, mi treba da uzvratimo čuvanjem svoje vere i očuvanjem svetih crkava i manastira, jer bez Boga na zemlji ništa ne možemo činiti. A potrebno je činiti dobro svuda, graditi i podizati građevine, a samim tim izgrađivati sebe jer se čovek uzdiže i izgrađuje delima svojim.

Vladika je istakao radost zbog sabranja velikog broja vernika, izražavajući nadu da će ovaj manastir i duhovno i materijalno uskoro biti obnovljen, jer su ga gradili naši preci kao verujući ljudi, utemeljujući i nama put kojim su išli mnogi svetitelji koji su podizali i gradili svetinje i tako sebe posvetili u Carstvu Nebeskom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>