Najnovije vesti
Home / Društvo / Epilog na sudu?
Epilog na sudu?

Epilog na sudu?

Raskid ugovora između Grada Zaječara i Dečijeg centra dobija epilog na sudu.

Nakon što je zaječarska Gradska uprava pre mesec dana naložila iseljenje Dečijeg centra iz prostorija koje ovo udruženje koristi u Hajduk Veljkovoj ulici, na danas održanoj konferenciji za novinare u Zaječaru Selena Ristić Vitomirović, predsednica Udruženja „Dečiji centar“ najavila je da će se za prostor koji je ovo udruženje dobilo od grada Zaječara ugovorom iz 2013. godine boriti sudskim putem.

„Ne postoji način više u ovom trenutku da se ja odavde pomerim ako za to ne postoji pravno sudsko rešenje. Neću da izađem odavde, to je ono što mogu da kažem. Smatram da sam sve radila ispravno i nastaviću da radim ispravno. Nijedno mi rešenje nije ponuđeno, osim što je čovek koji je zadužen za više stvari u gradu, za kulturu i medije, za verske zajednice, za udruženja, zvao par puta telefonom, stvarno ne mogu da grešim dušu, čiji su to hirovi, ponuđena mi je neka privatna kuća žene Željka Vasića i to je sve. Juče je trebalo da odemo da pogledamo to, onda mi je samo poslao poruku da on ne može da dođe do tih ključeva i više mi se nije javio“, ističe Selena Ristić Vitomirović i dodaje: „Mi nemamo adekvatno rešenje, ne postoji u ovom trenutku“.

Jedan deo objekta u Hajduk Veljkovoj ulici, koriste i udruženja „L Down“ i „RIME“.

„Dobili smo rešenje o iseljenju iz ovog prostora, što je za nas vrlo neprivatljivo jer su se deca ovde adaptirala. Prostor je prizeman, koliko god da je skučen, lako dostupan deci i pritom je na lokaciji u gradu gde je nama lako da decu uključujemo u javnu sredinu. Nama je ponuđen prostor na petom spratu, koji po kvadraturi može da zadovolji potrebe ali ne na petom spratu. Sada nam je ponuđena zadužbina Nikole Pašića, ne galerija, već desno prostor gde je bila izložba predmeta koje je nekada Nikola Pašić koristio. Taj prostor ima visoku tavanicu, teško se zagreva, krov prokišnjava, ima jedan jedini mokri čvor i tu ima puno toga da se radi. Grad je obećao da bi oni mogli to da urade i da nas neće dirati do proleća. Taj prostor je muzejski, a oni kažu da nemaju ništa protiv toga. Šta to znači? Posle dve godine muzeju se ukaže potreba za tim prostorom, na primer, i mi moramo opet to da napustimo“, navodi Miljana Đorđević, predsednica UO Udrženja osoba sa Daunovim sindromom u Zaječaru.

U saopštenju koje je uputila medijima, Suzina Ilić iz Udruženja građana „Rime“, koja zbog poslovnih obaveza nije prisustvovala današnjoj konferenciji za novinare, između ostalog navodi :

„Ukoliko su potrebe grada za ovim prostorom realne, prioritetne i urgentne, Udruženje „Rime“ može da prihvati neki drugi, adekvatan prostor. Korišćenje prostora do isteka ugovora je povoljnija situacija za udruženje, s obzirom na to da prostor koristi bez nadoknade. U slučaju novog ugovora, morala bi se ispoštovati uredba o davanju u zakup nepokretnosti u javnoj svojini koja važi od 2015. godine, koja podrazmeva zakup prostora“.

Podsetimo, kako se navodi u saopštenju Gradske uprave od 4. novembra, kada se radi o udruženjima „L Down“ i „RIME“, s obzirom na to da je reč o vrlo osetljivim grupama društva, Grad će za njih iznaći rešenje i obezbediti im prostorije na drugoj lokaciji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>