Najnovije vesti
Home / Vesti / EMINENTNI STRUČNJACI NA JEDNOM MESTU: U Zaječaru održan stručni skup o karcionomu dojke
EMINENTNI STRUČNJACI NA JEDNOM MESTU: U Zaječaru održan stručni skup o karcionomu dojke

EMINENTNI STRUČNJACI NA JEDNOM MESTU: U Zaječaru održan stručni skup o karcionomu dojke

Karcinom dojke je globalni zdravstveni problem, prema mišljenju stručnjaka, ne samo zbog činjenice da bolest ima epidemijske razmere već i zato što njene posledice pogađaju sve segmente života pacijenta. Zbog toga je u  Zdravstvenom centru u Zaječaru, danas održan seminar posvećen tom problemu, sa akcentom na najmoderniju i najefikasniju metodu u dijagnostici i lečenju karcinoma dojke. Na skupu su govorili eminentni stručnajci ukazujući na problem svetskih razmera, ali naglašavajući da je ključ u rešavanju tog problema preventiva.

„Karcinom dojke je najčešća maligna bolest ženske populacije. Tokom 2017. godine u Srbiji je registrovano 4.800 obolelih žena. U okviru nacionalnog programa borbe protiv raka, uspostavlja se skrining karcinoma dojke, tako da su žene od 50 do 60 godina u obavezi da se na svake dve godine odazovu i obave mamografski pregled, jer je mamografija veoma važna u ranom otkrivanju karcinoma dojke. Na brojne faktore rizika se ne može uticati ali redovni, periodični pregledi mogu doprineti ranom otkrivanju tumora malih dimenzija, a tada je prognoza dobra jer se lečenje započinje na vreme“, istakao je profesor doktor Miroslav Granić, onkohirurg i jedan od vodećih u Srbiji za dijagnostiku i hirursko lečenje benignih i malignih tumora dojke uz izuzetnu hiruršku veštinu i primenu savremenog internacionalnog protokola u terapijskom tretmanu.

Na skupu se čulo da su ovakvi seminari od velike važnosti jer je to prilika da se medicinski centri povežu. Prema rečima doktorke Marije Zdravković, direktorke KBC Bežanijska kosa, važno je i da kolege iz zaječarskog Zdravstvenog centra dođu u Beograd, posete kliniku, i na taj način dobiju dodatnu edukaciju, koju će kasnije plasirati i implementirati upravo ovde, u Zaječaru.

„KBC „Bežanijska kosa“ je jedna od najpoznatijih ustanova u našoj zemlji po uspesima lečenja ove bolesti za koju je bitno da se kaže, da je izlečiva u izuzetno velikom procentu. U više od 95% je petogodišnje preživljavanje, ukoliko se bolest otkrije na vreme. Izlečenje je moguće onda kada se bolest otkrije na vreme i onda kada se da najbolja moguća terapija. Veoma je važno da i mediji odigraju svoju ulogu kako bi se povećala svest kod žena koliko su bitni preventivni pregledi. Mi sada imamo značajan skok porasta karcinoma dojke kod žena mlađih od 40 godina, ali tome je doprnela i bolja dijagnostika, odnosno veći se procenat karcinoma otkrije pre četrdesete godine“, rekla je Zdravković.

Na seminaru je, između ostalih, govorio i profesor doktor Nebojša Jovanović, predsednik Srpskog – onkološkog društva, koji je napomenuo da krajnji cilj održavanja jednog ovakvog seminara jeste benefit koji ima ženska populacija.

„Problem karcinoma dojke u velikoj meri opterećuje žene jer su svesne da ta opasnost stalno preti, ali upravo preventivni pregledi i dobra informisanost mogu preduprediti da do toga ne dođe, a i ako dođe, da se otkrije na vreme, jer je tada izlečenje u velikoj meri moguće“, zaključio je doktor Jovanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>