Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZAJEČAR: Preventivna edukacija zbog pojave Afričke kuge svinja u zemljama u okruženju
ZAJEČAR: Preventivna edukacija zbog pojave Afričke kuge svinja u zemljama u okruženju

ZAJEČAR: Preventivna edukacija zbog pojave Afričke kuge svinja u zemljama u okruženju

U zemljama u okruženju pojavila se Afrička kuga svinja, u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji…
Ova bolest još uvek nije registrovana na području Srbije, ali se zbog potencijalnih rizika i posledica unošenja virusa u Republiku Srbiju preventivno deluje. Tim povodom Privredna komora Srbije-Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog  okruga i Veterinarski specijalistički institut Zaječar organizovali su predavanje na ovu temu.

U skladu sa epizootiološkom situacijom u širem regionu, a u svrhu obezbeđivanja stručnih informacija, cilj ovog predavanja je bio da se veterinarskim stanicama, uzgajivačima svinja i lovačkim udruženjima predstavi opasnost pojave Afričke kuge svinja, koja je virusna,  veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja i kod koje nema mogućnosti lečenja niti vakcinacije. Imajući u vidu da bolest nije prisutna kod nas, najznačajniji zadatak predavanja jeste podizanje pozornosti i informisanja, kako javnosti tako i vlasnika – držalaca svinja, a u cilju ranog otkrivanja, brze dijagnostike i primene kontrolnih mera. To podrazumeva pooštrene veterinarsko-sanitarne mere, kontrolu prometa svinja, odnosno unapređenje nivoa biosigurnosti na farmama svinja i primena dobrih farmskih praksi.

„Vrlo je bitno da se radi edukacija farmera zbog širenja ove bolesti koja je vrlo slična klasičnoj svinjskoj kugi, s tim što protiv ove bolesti ne postoji vakcina, niti bio kakvo lečenje nego se u slučaju bollesti vrši neškodljivo uklanjanje ili žrtvovanje jedinki. Zato je cilj ove radionice da se poboljšaju biosigurnosne mere na najviši mogući stepen. Svi oni koji se bave uzgojem svinja, pogotovo mala domaćinstva koja nisu tipa farmi treba da povećaju biosigurnosne mere  na najviši nivo. To znači  da nema puno ullazaka u  prostorije gde se drže životinje, da se za svaku vrstu intervencije obrate svom lokanom veterinaru, da se ne hrane životinje pomijama, ostacima od jela, pogotovo ne kad su topli dani, i da se vrši stalna kontrola u saradnji sa veterinarskim službama. Nama je vrlo bitno da zaštitimo državu od ove bolesti, što su naša Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i uradili. Na nama samima je da sprovedemo te biosigurnosne mere“, rekao je Nenad Budimović,  sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Inače, simptomi bolesti su kao kod klasične kuge svinja – povišena temperatura, prestanak jela, krvava dijareja, povraćanje, a mogu da se pojave i crvene fleke po telu životinje. Znači, čim dođe do promene ponašanja životinje treba konsultovati veterinara. Ukoliko je konstatovana bolest veterinar to prijavljuje Specijalističkom institutu i onda kreće čitava procedura.

Zaječarska komora nastavlja sa radionicama na aktuene teme.

„Ovo predavanje je hako važno, a cilj je sprečiti bolest koja se još nije pojavila u Srbiji. Odziv ljudi je dobar, imajući u vidu mali broj stočara na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga. Možda smo najsiromašniji kraj u Srbiji po pitanju stočarstva. Potencijal jeste veliki ali nemamo dovoljno kapaciteta sa grlima stoke, niti potencijala smeštajnih kapaciteta, a još manje sa investicijama. Ipak i ovaj manji broj stočara treba edukovati“, kazao je dejan Tošić, direktor PKS RPK Zaječarskog i Borskog okruga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>