Najnovije vesti
Home / Da nas bude više / EDUKACIJA ČUVA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE
EDUKACIJA ČUVA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE
Foto: Pixabay

EDUKACIJA ČUVA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a prosečna porodica ima svega 1,4 deteta, svaki treći par u našoj zemlji nema ni jedno dete, svaki sedmi ima probleme sa sterilitetom, a da bi se pad nataliteta zaustavio i da bi se država podmladila neophodno je da supružnici imaju troje ili četvoro dece. Stručnjaci naglašavaju da u Srbiji svake godine nestane grad veličine Negotina ili Knjaževca koji imaju oko 35.000 stanovnika.

Zbog toga veliki značaj ima edukacija ljudi o važnosti povećanja nataliteta i obrazovanje žena o zdravoj trudnoći. Zdravlje žene u trudnoći inače ima posebnu važnost jer one brinu kako o svom zdravlju, tako i o zdravlju cele porodice, kažu lekari. Postavlja se pitanje, koliko uopšte žene na ovom području brinu o svom zdravlju?

„Žene dolaze na pregled otprilike na tri do šest meseci, eventualno godinu dana i to je u redu. Međutim, neke žene dolaze mnogo češće jer imaju neke probleme ili jednostavno se plaše zbog raznoraznih stvari, a neke nikako ne dođu po nekoliko godina. One verovatno i nemaju nikakve tegobe pošto ne dolaze na preglede, ali može da se desi, ukoliko su tako dugo svoje zdravlje zanemarile, da se na pregledu otkriju nekakvi tumori ili još veći neki problemi kojih je žena možda i svesna, ali zbog raznih drugih razloga i problema u životu je te preglede odlagala“, navodi doktorka Vera Najdanović Mandić, ginekolog u ZC Zaječar.

Broj ginekologa na području Zaječara se vremenom smanjio, smanjuje se i broj preventivnih pregleda, a to dovodi do povećanja broja žena obolelih od raka grlića materice.

„Sada češće nalazimo žene koje su u invazivnom stadijumu, koje čak nisu u mogućnosti ni da se operišu. Kada se to desi ženu prosleđujemo onkološkom konzilijumu u Nišu, a oni dalje pacijentkinju prosleđuju na zračenje“, dodaje doktorka Vera.

Prema rečima doktorke Najdanović Mandić, na području Zaječara godišnje se otkrije od 20 do 40 karcinoma kod žena.

„Dobro je bilo onda kada smo nalazili žene, više od polovine njih, koje su bile u preinvazivnom stadijumu, a sada imamo tek po neku ženu u tom stadijumu. Registar za rak Srbije, govori o tome da je Timočka Krajina uvek bila negde u vrhu tabele po broju karcinoma kod žena. Na vrhu je Zaječarski okrug, zatim Borski, pa sledi Braničevski, ali moram da napomenem da je u Braničevskom okrugu baš dosta uloženo truda, napora i novaca da se poboljša nivo preventivnih pregleda i sad je kod njih bolja situacija. Poslednji podaci za Zaječarski okrug koji su objavljeni 2014. godine, zašto tada, jer treba vremena da se slože svi ti podaci, govore o tome da je incidenca za rak grlića materice oko 20 obolelih na 100.000 žena, a kod nas, u Zaječaru oko 35 na 100.000 znači skoro duplo više.

Podaci nas ponovo vraćaju na početak priče, da je edukacija kod žena o preventivnim pregledima, reproduktivnom zdravlju, povećanju nataliteta, veoma važna, ali isto tako je veoma važno da trudnice i tokom trajanja trudnoće, vode računa o svom zdravlju. Naime, od velikog je značaja pravilno održavanje trudnoće, prepoznavanje rizika u drugom stanju, zdrava ishrana, vežbe koje mogu da rade buduće majke u Savetovalištu za trudnice.

U zaječarskom Domu zdravlja saznajemo i koliko Zaječarke koje čekaju prinovu vode računa o svom zdravlju, koliko se često javljaju lekaru i kako se prati trudnoća.

Foto: Pixabay

„Savetovalište za trudnice radi svakog radnog dana od 8.00 do 13.00 sati, i ono što mi često savetujemo trudnice je da zakažu pregled, kako ne bi čekale u hodniku. Kada je hitna stvar, kada trudnica ima bolove kada prokrvari ili nešto slično, onda može da dođe i bez zakazanog pregleda, i to se podrazumeva. Kod trudnica koje su tek na početku trudnoće, kontrolni pregledi su na šest nedelja. Dobro je da žena dođe čim pre kada zakasni menstruacija, kako bi se što pre dijagnostifikovala trudnoća, i to je važno za određivanje termina porođaja. Zašto? Ne rastu sve bebe istom brzinom, pa se onda često dešava kada žena dođe, ne može tačno da se odredi termin porođaja. Samim tim, kad dođe vreme za porođaj, žene postanu nestrpljive, a vrlo je važno da li je termin nedelju dana pre ili kasnije. Pri svakom pregledu se radi kompletna krvna slika, meri se težina žene, meri se pritisak i to su parametri na koje obraćamo pažnju u toku trudnoće. Pre svega, za prvu polovinu trudnoće, pravilno je da žena doda do kilogram, od jedne do druge kontrole, odnosno od 8 do 12 kilograma je idealno da žena doda u toku trudnoće. Svako dodavanje težine preko toga je prekomerno i može da ostavlja neke posledice. Uvek razmišljamo da li prekomerni dodatak u težini, iza sebe ne krije gestacioni dijabet ili eventualno da to ne dovede do povećanje pritiska. Zbog toga se svaki put na pregledu meri i težina i pritisak, i to na svakih šest nedelja ukoliko se trudnoća odvija svojim tokom. Ukoliko ima nekih problema, ukoliko postoji neki rizični faktor, onda se kontole zakazuju češće“.

Doktorka naglašava da su trudnice danas znatno osetljivije nego što je to bilo u nekom ranijem periodu.

Foto: Pixabay

-Neke trudnice moraju da dođu češće, jer ukoliko rade moraju da dobiju doznake, i većina njih otvara odmah održavanje trudnoće, odnosno bolovanje, i slobodno mogu da kažem da su nekako sve trudnice postale osetljive, pa su sve češće prisutna bolovanja. Ranije se bolovanje u izuzetnim slučajevima otvaralo, sada se to promenilo. Trudnica se takođe, mora i zaštiti posebno jer su virusne infekcije u prva tri meseca jako rizične. Moram da napomenem da neke žene rade po smenama, pa taj smenski rad nije nikako dobar za trudnoću, plod ne može da se pravilno razvija. Zbog svega toga bolovanja su jako češća nego u ranijem periodu.

Koja je prosečna starost trudnice koja se javi ginekologu i u kom periodu trudnoće se žene najčešće jave lekaru u savetovalištu?

-Uglavnom su to žene koje su u optimalnom periodu rađenja, znači od 20 do 30 godina. Imali smo otvaranje osam trudničkih kartona kod mlađih od 19 godina u prvoj polovini prošle godine, od 20 do 29 godina starosti evidentirali smo 67 trudničkih kartona, dok je od 30 do 39 godina, otvoreno 55 trudničkih kartona. Takođe, zabeležen je i određen broj trudnica koje se javljaju u nekoj odmakloj trudnoći, kada su već u četvrtom ili šestom mesecu trudnoće. Obično višerotke smatraju da se na početku trudnoće ne treba stalno ići kod lekara. Primera radi, zabeležili smo 24 trudnice starosti od 26 do 29 godina, koje su došle na pregled između četvrtog i šestom meseca, dok se 13 trudnica starosti od 30 do 39 godina, javilo lekaru tek posle četvrtog meseca trudnoće. Postoje i primeri kada se žena javi pred sam porođaj lekaru.

Koliko je važna pravilna ishrana u trudnoći i kakva su vaša iskustva u praksi kada je u pitanju pravilna ishrana trudnica?

Trudnice se hrane kako su navikle i ta ishrana nekad nije baš zadovoljavajuća zato što treba da unesu raznovrsne namirnice, bogate proteinima, koji su neophodni za izgradnju i razvoj bebe. Potrebno je unositi vitamine, sveže voće i povrće… naš narod je nekako navikao da gricka raznorazne slaniše i slatkiše, takođe i trudnice, a to nije baš preporučljivo u trudnoći, jer to dovodi do povećanja težine trudica. Takođe, moram da napomenem da imamo baš dosta anemičnih trudnica, onda mi prepišemo preparate koji sadrže gvožđe, a oni nisu baš, da tako kažem „zgodni“ za želudac, pa je češća pojava mučnine i crne stolice. Došli smo do zaključka, da je sa tom nekom blagom anemijom polovina trudnica koje se jave lekaru, a sa izraženom anemijom je nekih 10% od ukupnog broja. Nekoliko puta sam bila u prilici da vidim trudnice koje su zbog izražene anemije morale da prime krv pre porođaja. To su donekle i one trudnice koje se nisu javljale u savetovališe.

Projekt „Da nas bude više“ sufinansira Grad Zaječar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>