Najnovije vesti
Home / Kultura / Edicija Zadužbine „Nikola Pašić“ predstavljena u Beogradu
Edicija Zadužbine „Nikola Pašić“ predstavljena u Beogradu

Edicija Zadužbine „Nikola Pašić“ predstavljena u Beogradu

U organizaciji Udruženja književnika Srbije i Udruženja Timočana i Krajinaca u Beogradu je, 18. januara, predstavljena edicija Zadužbine „Nikola Pašić“ sa naročitim osvrtom na poslednju, desetu po redu knjigu, „Petar Živković, Sećanja 1903-1946″.

Na promociji je dr Dejan Krstić, v.d. direktora muzeja, govorio o radu muzeja i njegovoj izdavačkoj delatnosti, Jelica Ilić, istoričar, o Zadužbini „Nikola Pašić“ i ediciji koju je ona pokrenula, dok su sa Sećanjima Petra Živkovića publiku upoznali prof. dr Mira Radojević i priređivač dr Aleksandar Životić.

Pre nego što je dala osvrt na Sećanja Petra Živkovića, dr Radojević je naglasila značaj prve knjige, kojom je započeta edicija „Nikola Pašić, saveznici i stvaranje Jugoslavije“ prof. dr Đorđa Stankovića, a zatim iznela stručno mišljenje o objavljenim memoarima.

I sam priređivač, dr Aleksandar Životić složio se sa recezentom da knjiga ne daje uvid u važne događaje čiji je učesnik bio Petar Živković i gledajući iz  tog ugla čitaoci mogu biti razočarani oskudnim informacijama. Ali, ono što je važno jeste da se iz memoara jasno može sagledati ličnost Živkovića, njegove karakterne osobine, koje su bile dosta kontroverzne i među savremenicima izazivale tazličite reakcije.

Ove memoare, kao i sva ostala izdanja iz edicije, zainteresovani mogu kupiti u zaječarskom muzeju po ceni od 500 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>