Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječarac Dušan Mirčić osvojio PRVU NAGRADU na Svetosavskom književnom konkursu
Zaječarac Dušan Mirčić osvojio PRVU NAGRADU na Svetosavskom književnom konkursu

Zaječarac Dušan Mirčić osvojio PRVU NAGRADU na Svetosavskom književnom konkursu

Društvo „Sveti Sava”  iz Beograda raspisalo je Svetosavski književni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola Srbije, Republike Srpske i dijaspore. Učenik IV-2 zaječarske Gimnazije, Dušan Mirčić ponovo je osvojio 1. nagradu sa temom „Savina putovanja kroz dva sveta“.

Osim velike nagrade podeljene su i nagrade za prva tri mesta za učenike osnovnih škola, kao i za učenike srednjih škola. Ukupno je nagrađeno 18 učenika i njihovih profesora. Ove godine pristiglo je 323 rada, 256 iz osnovnih škola i 67 radova iz srednjih škola, što je za trećinu više nego prethodne godine.

Radovi osnovaca zračili su nadahnutim porukama Svetog Save, a srednjoškolci su i ovog puta pokazali da su u najvećem broju stasali u izuzetne pesnike, pripovedače, esejiste. Učenici su gradili lirskog junaka Svetog Savu i sa njim putovali kroz dva sveta. U uži izbor je ušlo 30 radova a u izveštaju komisije za odabir se kaže da su posebno zadovoljstvo predstavljali prepoznatljivi i već izgrađeni mladi književni stvaraoci iz Zaječara, Zemuna, Niša, Trebinja…

Svetosavski književni konkurs Društva uvršten je u kalendar takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>