Najnovije vesti
Home / Sport / Duga tradicija sporta u Zaječaru -VELIKA ULOGA SPORTSKOG SAVEZA
Duga tradicija sporta u Zaječaru -VELIKA ULOGA SPORTSKOG SAVEZA

Duga tradicija sporta u Zaječaru -VELIKA ULOGA SPORTSKOG SAVEZA

U Gradu Zaječaru postoji 18 registrovanih grana sporta, od kojih je prema broju sportskih organizacija, najmasovnija fudbal (17 klubova), zatim karate (6 klubova), šah (4 kluba), planinarstvo (3 kluba) i košarka (3 kluba). Neki od sportova imaju veoma dugu tradiciju i shodno tome postignute opažene rezultate u gradu, kao što su fudbal, odbojka, rukomet i džudo. U gradu na Timoku postoje klubovi koji su na državnim i međunarodnim takmičenjima ostvarivali dobre rezultate u pojedinačnoj konkurenciji. Sportovi u Zaječaru razvrstani su po granama – atletika, boks, gimnastika, košarka, odbojka, rukomet, stoni tenis, tenis, fudbal, džudo, aikido, karate, kik-boks, planinarstvo, šah, fitnes, mali fudbal, ribolov. Sportski savez Grada Zaječara igra veoma važnu ulogu u razvoju sporta u gradu.

Ova organizacija ima tradiciju dugu više od pet decenija. Sportski savezu Grada Zaječara pod tim imenom radi od 2008. godine. Od 1994. godine je bio Sportski savez opštine Zaječar, a prethodno su sportski klubovi bili organizovani u OSOFK- Opštinski savez organizacija za fizičku kulturu, počev od 30. maja 1963. godine. Plenum je brojao 16 članova, izvršni odbor 7 sa predsednikom Svetislavom Stevanovićem i generalnim sekretarom Filipom Milojkovićem, prvim profesionalnim radnikom u fizičkoj kulturi u opštini Zaječar. Već 1965. godine, OSOFK Zaječar, za Dan republike, 29.11, dobija prestižnu Novembarsku nagradu SOFK-e Srbije i prvi milion (milion tadašnjih dinara) namenjen infrastrukturnoj izgradnji sportskih objekata na zaječarskoj Kraljevici. Međutim, nije OSOFK prvi vid organizovanja sportskih činilaca u Zaječaru. Počev od 1957. godine. stvoren je “Opštinski odbor Saveza sportova“ koji je omogućio klubovima da bolje funkcionišu, naročito kada je reč o prevozu. Uzlazna linija razvoja sporta, u velikoj meri trasirana je iz kancelarije OSOFK-e, posebno kada je izgrađeno takozvano naselje „Češalj“ na početku Hajduk Veljkove ulice, u kojoj je ova sportska asocijacija uredila prostorije, koje se i danas koriste za sastanke, seminare i druge skupove sa edukativnim i vaspitnim sadržajima za mlade sportiste i stručnjake u svim sportskim granama.

Od 1969. do danas, svakodnevno na istom mestu izuzetno kvalitetno radi stručna služba u kojoj su se na dužnosti generalnog sekretara nalazili nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja, što svedoči o tome da se u „kući sporta“, kako je mnogi sportski radnici zovu, oduvek vodilo računa o tome da se propagira stručnost i zaštiti struka koliko je to moguće. U tom smislu dugo godina, u Zaječaru je funkcionisalo Udruženje pedagoga fizičke kulture. Iz ovog udruženja ponikli su generalni sekretari OSOFK- e-Sportskog saveza Slobodan Radosavljević, Zoran Stojanović, Ljubiša Milenović i Igor Božinović. Uz ove ljude koji su profesionalno vezani za rad u OSOFK- i Sportskom savezu je i čitav niz, što stalno angažovanih, što povremeno uključenih u rad, sportskih entuzijasta i zaljubljenika u gotovo sve grane sporta.

Sportski savez, u minule dve decenije, pokrenuo je masu akcija, među kojima su najznačajnije školska olimpijada 2004. godine, Kros RTS-a od 2009. godine na ovamo, kao manifestacija koja je donela gradu i Savezu više nagrada i pohvala sa najvišeg mesta u državi, kao i akcije poput školske lige, Dan izazova, Sportska početnice za predškolce, korektivne gimnastike i drugih.

Još 1965. godine, tadašnjoj OSOFK-i (Opštinski savez organizacija za fizičku kulturu Zaječara), inače preteči današnjeg Sportskog saveza Grada Zaječara, uručena je nagrada od SOFK-e Srbije kao najboljoj opštinskoj sportskoj organizaciji. To dovoljno govori o entuzijazmu, koji je tada vladao, a koji i sada postoji u zaječarskom Sportskom savezu. Tokom godina promene sistema, zakonskih rešenja, odlaska kvalitetnih ljudi, Sportski savez Grada Zaječara održao se kao prava „kuća sporta“ grada na Timoku, uz veliko zalaganje svih onih koji su činili, a i danas čine njegovu organizaciju. Organizacija regionalnih, nacionalnih i međunarodnih, školskih i rekreativnih takmičenja, saradnja sa Školskom upravom i obrazovnim ustanovama sa teritorije Grada Zaječara na obezbeđivanju uslova za normalan rast i razvoj dece, obuka klubova i profesora fizičkog vaspitanja, samo su neke od brojnih aktivnosti koje sprovodi Sportski savez Grada Zaječara. „Sportska početnica“, „Sport u škole“, Mini maksi i Fer plej liga, samo su neke od sada već prepoznatljivih manifestacija i aktivnosti koje sprovodi Sportski savez.

Priznanje za rad i trud stiglo je i od Sportskog saveza Srbije, koji je 20. maja 2017. godine dodelio Sportskom savezu Grada Zaječara Majsku nagradu, najveće društveno-sportsko priznanje u Republici Srbiji. Na ceremoniji priređenoj tim povodom u Skupštini Republike Srbije, nagradu je generalnom sekretaru zaječarskog Sportskog saveza Igoru Božinoviću, uručio legendarni Aleksandar Šoštar, tadašnji predsednik Sportskog saveza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>