Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Dug građana i privrede zaječarskom Vodovodu 150 miliona dinara
Dug građana i privrede zaječarskom Vodovodu 150 miliona dinara

Dug građana i privrede zaječarskom Vodovodu 150 miliona dinara

U Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod“ u Zaječaru u petak je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ovog preduzeća, ali i problemi sa kojima se suočava. 

Ovo preduzeće je imalo veliki broj aktivnosti u prošloj godini, a sve u cilju kontinuirane proizvodnje i plasmana vode. Marko Paunović direktor JKP „Vodovod“ kaže da je zadovoljan poslovanjem u 2016. godini.

„U 2016. godini  plasirali smo nešto više 2 miliona i 600 kubika vode vrednosti od oko 239 miliona dinara, a za isti taj period imali smo prilive negde oko 234 miliona dinara.  Od tih 234 miliona dinara oko 140 miliona je otišlo na zarade, a ostatak je utrošen na energente, materijale, rezervne delove, edukacije. U prošloj godini imali smo oko 1 400 intervencija, 932 na vodovodnoj mreži, a 481 na kanalizacionoj. Sve su uspešno sanirane u najkraćem mogućem roku“, priča Paunović, ali i naglašava da Vodovod u Zaječaru itekako ima problema.

„Sve to lepo zvuči i dobro, ali mi imamo probleme sa kojima se součavamo. Jedan od najvećih su zaostale zarade. U ovom trenutku je JKP Vodovod Zaječar izmirio je septembarsku zaradu za 2016. godinu.

Razlog tome je veliki iznos nenaplaćenih potraživanja uglavnom iz prethodnog perioda. S obzirom da je vrhunski cilj preduzeća da isporuči zdravu vodu narodu prioritet je upravo to, sredstva koja su nam raspolaganju su  priortetno raspoređena prema dobavljačima i svemu onome što nam je potrebno za uspešan proces proizvodnje i održanje kvaliteta i kontinuiteta vodosnabdevanja stanovništva. Odmah nakon toga su zarade zaposlenih, ali nedostaju sredstva da bi se zarade redovno isplaćivale“, kaže Paunović i dodaje:

„U toku prošle godine isplatili smo oko 11 plata i praktično zakasnili sa jednom. Na dan 15. februara obaveza prema zaposlenima je oko 35 miliona dinara, a obeveze prema drugim partnerima dobavljačima, državi su oko 15 miliona. Ovo preduzeće nema nijednu dospelu obavezu koju nije izmirilo osim prema zaposlenima“, naglašava Paunović.

„Spram 50 miliona obaveza koje preduzeće Vodovod ima -stoji cifra od 150 miliona, a to su ukupna potraživanja koja ima ovo preduzeće od strane svojih korisnika. U tih 150 mliona nešto više od 60 miliona je obaveza gradske uprave i drugih budžetskih korisnika. Kada bi mi naplatili ta sredstva od budžetskih korinika mogli bismo da isplatimo zarade zaposlenima. Ostalih 90 miliona su obaveze drugih korinika, fizičkih lica, privrede i mi smo tu u procesu dogovora. Tamo gde ne uspemo da postignemo dogovore prinuđeni smo da pokrećemo sredstva prinudne naplate“, rekao je direktor zaječarskog Vodovoda.

Paunović kaže i da su tokom prošle, ali i početkom ove godine potpisani sporazumi sa svim budžetskim korisnicima.

„Tokom decembra 2016. godine i u januaru 2017. potpisali smo sporazume sa svim budžetskim korisnicima koji imaju neizmirene obaveze i ovih dana te rate po sporazumima dospevaju i iskreno se nadamo da će grad smoći snage da nam svi budžetski korinici izmiruju obaveze. U poslednje 3 godine nismo imali ni jedan budžetski prihod sa kojim bi smo dalje nešto raspolagali, tako da sve što je od 2014. godine rađeno po pitanju ovog preduzeća,  rađeno je iz sopstvenih sredstava“, zaključuje Paunović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>