Najnovije vesti
Home / Bor / Opštine istočne Srbije strahuju od ekološke katastrofe -DRŽAVA IZDVOJILA SREDSTVA ZA KOLEKTOR OTPADNIH VODA U RTB BOR
Opštine istočne Srbije strahuju od ekološke katastrofe -DRŽAVA IZDVOJILA SREDSTVA ZA KOLEKTOR OTPADNIH VODA U RTB BOR
Foto: Ilustracija

Opštine istočne Srbije strahuju od ekološke katastrofe -DRŽAVA IZDVOJILA SREDSTVA ZA KOLEKTOR OTPADNIH VODA U RTB BOR

Kolektor otpadnih voda RTB Bor je zastareo i u jako je lošem stanju što bi moglo da dovede do ekološke katastrofe. Oštećena su evidentna pa postoji opasnost da dođe do proboja brane i izlivanja flotacijske jalovine. Ako bi do toga došlo posledice bi bile ogromne. Na ovaj problem se godinama unazad ukazuje. Zbog lošeg stanja postojećeg kolektora u RTB-u Bor  za izgradnju novog u republičkom budžetu  je na poziciji Ministarstva rudarstva opredeljeno  po 500 miliona dinara u ovoj i sledećoj godini. U toku je faza  redefinisanja projektne dokumentacije i pripreme svega što će prethoditi realizaciji tog posla. Tender bi trebalo sprovesti ove godine, odabrati izvođača i početi projekat, odnosno izgradnju.

Čelnici Zaječara i Negotina, gradova kraj Timoka i Dunava, upozorili su nedavno da bi ukoliko problem kolektora uskoro ne bude rešen, moglo doći do međunarodne ekološke katastrofe neprocenjivih razmera, jer bi otpadne vode pune toksičnih materija ugrozile priobalja i plodna zemljišta kraj Dunava, sve do Crnog mora.

A evo i šta je prilikom nedavne posete Gradu Zaječaru o ovom problem rekao Ivan Janković, zamenik ministra rudarstva i energetike:

-Ta priča vuče korene još iz ranijeg perioda. Rađena su određena istraživanja, rađena je određena projektna dokumentacija, dobijena su određena odobrenja u vezi sa tim projektom, a obezbeđena su i  sredstva od strane Svetske banke i tu se stalo. U prethodnom periodu, ali ne tako dugom vremenskom periodu, ponovo su obezbeđena sredstva za izgradnju kolektora Krivejske reke, ali sada iz budžeta Republike Srbije. Ministarstvo rudarstva i energetike je dobilo kao zadatak da organizuje i prati realizaciju tog projekta . Budžetska sredstva koja su predviđena nalaze se u okviru budžeta Ministarstva rudarstva i energetike, 500 miliona dinara  je predviđeno za ovu godinu, a isto toliko i za narednu godinu. Mi smo povuki određene poteze i napravili smo određene korake u cilju pokretanja procedura za izradu investiciono tehničke dokumentacije koja je potrebna za izgradnju tog kolektora, nakon čega tek treba da usledi izgradnja tog kolektora, tako da će se vrlo brzo krenuti sa tenderskim postupkom. Mi ulažemo maksimane napore da se što pre krene sa celom tom procedurom i sigurno će  se vrlo brzo i krenuti.

On je dodao i da izgradnja ovog kolektora nije izgradnja nekog malog sistema.

-Ovo je jedan ozbiljan sistem koji pred nas postavlja ozbiljne zahteve. To što se bude gradilo ne treba da se gradi za narednih deset godina, treba da se gradi za narednih nekoliko decenija, u smislu da bi taj problem bio trajno rešen. U tom smislu moramo ozbiljno pristupiti tom problemu i ne smemo donositi neka ishitrena rešenja, ne smemo povlačiti neke ishitrene poteze koji nas kasnije mogu koštati. To mora studiozno da se radi, ali mora da se uradi i to je suština. Ne sme da dođe do problema koji može da ima nesagledive posledice po zaštitu životne sredine, kazao je Janković.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara,  je ovom prilikom istakao da se očekuje da će se sa tim vrlo brzo krenuti, jer su uveravanja ministarstva prisutna.

-RTB Bor je mnogo ranije trebao da pokrene ovo pitanje. Ovo je jedan ozbiljan problem. Uveravanja su da će radna grupa Ministarstva vrlo brzo biti formirana i da će ona  izaći sa tenderom kako bi što pre počelo da se radi, kazao je Ničić.

Iz RTB Bora tvrde da se stanje sadašnjeg kolektora  prati redovno, da na njemu nema ozbiljnih promena, ali da je neophodna izgradnja novog i bezbednijeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>