Najnovije vesti
Home / Vesti / Drva za najugroženije stigla u pravi čas: OSTALO MI JE JEDNO DRVO U KUĆI, OVO MI MNOGO ZNAČI
Drva za najugroženije stigla u pravi čas: OSTALO MI JE JEDNO DRVO U KUĆI, OVO MI MNOGO ZNAČI

Drva za najugroženije stigla u pravi čas: OSTALO MI JE JEDNO DRVO U KUĆI, OVO MI MNOGO ZNAČI

456 korisnika Narodne kuhinje u Zaječaru, dobiće besplatno ukupno 97 kubnih metara ogrevnog drveta. Isporuka je danas počela a biće nastavljena do srede, 28. februara. Prema rečima nadležnih iz Crvenog krsta, svaka porodica će dobiti pola kubika ogrevnog drveta. 

Za one koji žive na rubu egzistencije, svaki dan je nova borba. Teško je obezbediti hranu za poneki obrok tokom dana, a kamoli platiti račune i kupiti ogrev za hlade dane. Zima koja je rešila da pokaže svoje zube, svakako im ne donosi ništa dobro. To potvrđuje i Slađana Ibrić, jedna od 456 korisnika Narodne kuhinje u Zaječaru, koja sa sedmoro dece, jedva sastavlja kraj sa krajem. Ogrev koji su uspeli da obezbede već je nestao a novca za dodatnu kupovinu nema.

„Grejem se na drva i dosta mi znači ova pomoć, posebno jer je hladno i vratila se zima. Svima dosta znači, ne samo meni. Ja nemam drva, nemam trenutno na šta da se grejem, ostalo mi je jedno drvo u kući. Koliko nam znači pokazuje i to da smo po ovoj vejavici došli, iako se deli i narednih dana. Nas je ukupno osam u kući, ova drva neće da izdrže više od pet dana, ako je ovako hladno ali znači nam i dobro je dok daju. Prošle godine nismo ni to dobili, mislim da zadnjih deset godina nismo drva dobili“, kaže Slađana.

Crveni krst Zaječar je, na osnovu informacija Tržišne inspekcije, uputio zahtev Vladi Srbije za dodelu ogrevnog drveta bez novčane nadoknade kako bi se pomoglo socijalno ugroženim licima. Pre mesec dana stiglo je rešenje da je odobreno 97 kubnih metara ogrevnog drveta.

„Moram da se zahvalim Ustanovi za izvršenje sankcija u Zaječaru koja je dosta pomogla oko samog utovara, istovara i distribucije do krajnjih korisnika. Ogrevno drvo se nalazilo na tri lokacije, na teritoriji Negotina, nekih 8,5 kubnih metara, na prostoru „Srbija šuma“ gde je bilo oko 30 i u Mosni gde je bilo 60 kubnih metara ogrevnoh drveta. U susret nam je izašlo i preduzeće „Ad Kopaonik“ koji nam je obezbedio prostor na kome se skladišti ogrevno drvo i vrši distribucija do korisnika. Za celu organizaciju, kako bi ogrev bio dopremljen do Zaječara, angažovano je 3 kamiona za utovar i istovar, a sredstva za pokrivanje troškova prevoza obezbedio je Grad Zaječar“, rekao je Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta u Zaječaru i dodao:

„Na osnovu odluke nadležne komisije Crvenog krsta Zaječar, ovaj put ćemo podeliti ogrev samo korisnicima u gradu, njih je 456, odnosno 174 porodice. Reč je 0,5 metara kubnih ogrevnog drveta po porodici, i nadam se da će im ovo dosta značiti, posebno što je za njih svaki dan izazov i borba da obezbede osnovne životne namirnice a kamoli ogrev“.

Korisnici Narodne kuhinje u gradu drva mogu preuzeti i sutra, u ponedeljak, utorak i sredu, 23. februara, 26, 27. i 28. na stovarištu „Kopaonik“ od 9 do 13 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>