Najnovije vesti
Home / Društvo / Društvo Roma u Zaječaru sutra obeležava svoju slavu
Društvo Roma u Zaječaru sutra obeležava svoju slavu

Društvo Roma u Zaječaru sutra obeležava svoju slavu

Društvo Roma Zaječar sutra obeležava romsku tradicionalnu slavu Bibijako Djive.

U 11.00 sati, uz zvuke trube  planirano je okupljanje učesnika ove manifestacije na zaječarskom skveru. Nakon okupljanja na trgu, kako najavljuju organizatori, Romi će se uputiti ka zaječarskoj Kraljevici, odnosno rodnom drvetu koje se nalazi iznad Gradskog bazena gde će u 12:30h  biti obavljen sam čin slave molitvom za najmlađe, uz paljenje sveća i proslavom uz muziku trubača.

„Bibijako Đive“ je praznik koji pravoslavni Romi širom sveta slave kao zaštitnicu svoje dece „Isceliteljku Bibiju“.

Pošto upale sveće, Romi se okupe oko rodnog drveta i u horu izvikuju na svom jeziku jednostavne molitve od jedne rečenice. Najčešća molitva glasi: „Daj nam tetka Bibija zdravlja, daj nam pasulja“, a takođe se čuje i molitva „Tetka Bibijo, daj malo od tvoga zdravlja i našoj deci“.

Na ikoni se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom i drugim Romkinjama u karakterističnoj nošnji i sa upadljivo velikim naušnicama. U drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku stoji ispod krošnje kruške dok joj prilazi mnoštvo dece.

Na romskom jeziku bibi znači tetka, strina i babica, a deminutiv te reči je bibijori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>