Najnovije vesti
Home / Bor / Drugi krug javnih radova u Boru: Devet izvođača angažovaće 45 nezaposlenih lica
Drugi krug javnih radova u Boru: Devet izvođača angažovaće 45 nezaposlenih lica

Drugi krug javnih radova u Boru: Devet izvođača angažovaće 45 nezaposlenih lica

U drugom krugu javnih radova u Boru prijavilo se devet izvođača koji će angažovati 45 nezaposlenih lica. Ugovori sa zainteresovanim nezaposlenim licima, Nacionalna služba za zapošljavanje bi trebalo da potpiše naredne nedelje, a izvođači radova su Grad Bor, ustanove i javno komunalna preduzeća. Javni radovi traju tri meseca, a mesečna nadoknada iznosi 22 hiljade dinara. Za sprovođenje javnih radova Bor je izdvojio 7,5 miliona dinara. 

Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Bor, u julu su raspisali drugi Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica u 2019. godini. Na konkurs se prijavilo 9 izvođača, koji će u narednom periodu uposliti 45 lica.

Programom javnih radova obuhvaćeno je radno angažovanje prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Bor- grad Bor, radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa.

Programom su bile obuhvaćene kategorije: mladi do 30 godina starosti, stariji od 50 godina, viškovi zaposlenih, lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni (na evidenciji duže od 12 meseci a posebno oni duže od 18), mladi u domskom smeštaju, mladi u hraniteljskom porodicama, mladi u starateljskim porodicama i žrtve porodičnog nasilja, žene, izbegla i raseljena lica, povratnici prema sporazumu o readmisiji, samohrani roditelji, oba nezaposlena supružnika, roditelji dece sa smetnjama u razvoju, bivši izvršioci krivičnih dela.

Na javnim radovima se radno angažuje najmanje pet nezaposlenih lica iz navedenih kategorija nezaposlenih, a maksimalna dužina trajanja javnog rada je tri meseca, navodi se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sredstva namenjena za organizovanje sprovođenja javnih radova korisiće se za isplatu naknade za obavljen posao nezaposlenim licima uključenim u javne
radove po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, u visini do 22.000,00 dinara po licu, na mesečnom nivou za pun fond radnih časova, odnosno srazmerno vremenu radnog angažovanja na mesečnom nivou. Takođe, utvrđen iznos naknade za obavljeni posao se uvećava za pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, koji su obračunati u skladu sa zakonom. Navedena naknada obuhvata i troškove dolaska i odlaska sa rada.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>