Najnovije vesti
Home / Društvo / Dr Petar Paunović: Sada ste vi na potezu
Dr Petar Paunović: Sada ste vi na potezu
Foto: pixabay

Dr Petar Paunović: Sada ste vi na potezu

Rajačka škola zdravlja
Pranjem i dezinfkcijom ruku protiv KOVID – 19

U medijima se sve više skreće pažnja na neposlušnost građana, posebno naših radnika i njihovih porodica koji dolaze iz zemalja Zapadne Evrope kod svojih kuća i porodica, dece i starih. Prate im kaznama i hapšenjima, ako se ne izoluju kada dolaze iz žarišta epidmija KOVID – 19 i sa simptomi koji ukazuju na mogućnost da su zaraženi ili su već bolesni, a skoro da zaboravismo šta nam je činiti da ne obolimo. Pranje i dezinfekcija ruku su jedan od načina da se zaštitimo od infekcije

Koliko je pranje i dezinfekcija ruku, u vreme epidemije KOVID – 19 važno, teško je proceniti. Mnogo toga zavisi od vas lično, ali i od sredstava za pranje i dezinfekciju. Neki stručnjaci smatraju da na te postupke dolazi 50% efikasnosti u odnosu na sve druge mere zaštite. Pranje i dezinfekcija ruku je od početka epidemije stalno isticana kao, isto toliko važna mera u borbi protiv virusa korone, koliko i zaštita od kapljica sluzi koje sa virusima korone izleću iz usta i nosa posle kašljanja i kijanja i zaražavaju zdrave u okolini obolelog ili zaraženog. Znači, pranje ruku tekućom vodom i sapunom i dezinfekcija ruku treba da stanu na put virusima kojih ima u našoj okolini. Ali da bi ono bilo efikasno morate znati kako da perete i dezinfikujete ruke.

Prvo, bez obzira da li za pranje i dezinfekciju ruku koristite sapun i tekuću vodu, alkoholni rastvor, gel ili neko drugo sredstvo kupljeno u apoteci, potrebno je da ne žurite. Kada koristite tekuću vodu i sapun, dobro nasapunjajte ruke. Sapunjanje ruku treba da traje pola minuta (dok izbrojite do 30). Ako koristite alkoholne rastvore za dezinfekciju ruku, da bi dezinfekcija bila efikasna, dezinfekciono sredstvo treba da sadrže 60% alkohola. Rakija koja je u Srbiji, u domaćinstvima uvek pri ruci, nije efikasna jer nije dovoljno ljuta.

Ako koristite gel ili neko slično sredstvo za dezinfakciju ruku ne treba da štedite sredstvo. Upotrebite dovoljnu količinu dezinfekcionog sredstva. Istisnite na dlan sredstvo veličine osrednjeg oraha, a onda ga razmažite po rukama tako da ruke budu potpune prekrivene njime. Rzmažite sredstvo i na nadlanice i oko svakog prsta, a naročito na mesta ispod nokata. Virusi i bakterije, i drugi prouzrokovači zaraznih bolesti se kreću svojima, samo njima znanim putevima po našim raukama, a naročito se zadržavaju ispod nokata, gde se razmnožavaju.

Poslednji čin u pranju i dezinfekciji ruku je – sušenje ruku.Ne brišite ruke peškirom i maramicom, jer ćete tako obrisati i dezinfekciono sredstvo koje bi posle pranja još neko vreme delovalo na mikrobe. Najbolje je trljati vlažne ruke još neko vreme dok se ne osuše.

Neki su me pitali:“Dobro doktore, koliko puta u toku dana treba prati ruke da bi bili efikasni protiv virusa korone?“ Izgleda da oni koji imaju dobro razvijene higijenske navike doovoljno puta u toku dana peru ruke. Neka ih još samo dezinfikuju nekim dezinfekcionim sredtsvo. A kada je reč tome koliko često treba prati ruke, postoje ovakva pravila.
Ruke treba prati:

- urjutru, posle ustajanja,
- uvek pre i posle jela,
- posle nekog posla,
- posle izlaska iz klozeta (ako uzmete u obzir da jedna zdrava osoba mokri oko 6 puta dnevno i jednom vrši veliku nuždu, onda je to 7 pranja ruku u toku dana),
- posle poseta zdravstvenoj ustanovi ili nekoj drugoj javnoj ustanovi,
- kada su ruke prljave,
- uvek posle dodirivanja životinja i ptica i
- kada to poželite, zbog prijatnosti koju osetite, kada su vam ruke čiste.

Eto, toliko puta u toku dana treba oprati ruke. Ako imate utisak da sam zaboravio neku priliku u kojoj treba oprati ruke, dopunite ovo što je napisano. Zbog opasnosti od zaražavanja drugih sa kojima ste u kontaktu i svoje zaštite od zaražavanja virusima korone, posle pranja ruku – dezinfikujte ruke!

Eto, sada ste vi na potezu. Ako ništa drugo, korist od ove epidemije biće i zbog usađivanja navike pranja ruku onima koji je nemaju, kojom se mogu izbeći i sprečiti zaražavanja zdravih ljudi mnogobrojnim drugim mikrobima koji prouzrokuju zarazne bolesti kod ljudi.

U Rajcu, 19. mart 2020. god.
Dr sci med Petar Paunović, učitelj zdravlja,
spec. epidemiologije, učesnik u suzbijanju variole na Kosovu 1972. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>