Najnovije vesti
Home / Društvo / Dr Petar Paunović: Protivepidemijske barijere virusu KOVID – 19
Dr Petar Paunović: Protivepidemijske barijere virusu KOVID – 19
foto: pixabay

Dr Petar Paunović: Protivepidemijske barijere virusu KOVID – 19

Dve najvažnije vesti o razvoju epidemije KOVID – 19 su da je u našu zemlju ovih dana, došlo 70 i više hiljada ljudi od kojih su mnogi od njih iz područja gde ima zaraženih i obolelih i da se danas povećao broj obolelih na 118, što je 15 novih slučajeva oboljenja više nego juče. Zato je potrebno podsetiti se još jednom na mere sprečavanja i suzbijanja širenja virusa KOVID – 19.

Postoje protivepidemijske barijere u čiju efikasnost polažemo istinsku nadu. Naučne studije pokazuju da se korona virusi šire kapljicama iz ždrela, usta i nosa obolelih i besimptomnih nosilaca virusa kada kašlju i kijaju, zatim zagađenih virusima ruku i površina. Zato je potrebno da se ne grlite i ljubite, perite često ruke tekućom vodom i sapunom i dezinfikujte ih, da na odstojanju od tri metra razgovarate sa dugom osobom, kašljete i kijate u prevoj lakta ili maramicu za jednokratnu upotrebu koju ćete odmah da bacite u korpu za otpatke. Pazite da maramicu ne stavljate u džep, jer ćete ga zagaditi virusima. U sklopu tih preporuka moći ćete se zaraziti dorirom sa zagađenim virusima korona površina u vašoj okolini. Virusi korone se u različitom trajanju vremena zadržavaju na površinama. Oko 24 sata na kartonskim površinama, na plastičnim 2 do tri dana, a mnogo kraće na povšinama od metala. Nije poznato da li su oni za sve to vreme aktivni. Zato je važno da ih često dezinfikujete nekim dezinfekcionim sredstvom.

Jedan od najvećih problema je kako uspostaviti kontrolu nad oblelima pod sumnjom da su oboleli, a došli su iz zemalja Zapadne Evrope u kojoj plamte epidemije virusa korona. Potrebno je da takvi pojedinci ostanu kod svojih kuća, da se telefonom jave svome lekaru ili na brojeve telefona koji su predloženi za korišćenje u takvim slučajevima i prihvate savete lekara. Ako bi odlazili do Doma zdravlja ili u bolnicu oni bi probili protivepidemijsku barijeru i širili virus na zdrave osobe u svojoj okolini.

Najzad, deo protivepidemijske barijere čini i maska. Ona je barijera između vas i vaših najbližih. Njome štitite njihovo zdravlje. Nažalost, do nje je teško doći.

Jedan naš akademik je jednom rekao da su putevi širenja zaraznih bolesti često tajanstveni i nepredvidivi (Kosta Todorović). Zato ostanite kod svojih kuća, a lekaru se požalite samo ako imate teške poremećaje zdravlja disajnih organa.

U Rajcu, 21. mart 2020. godine

Dr sci med Petar Paunović, učitelj zdravlja,

spec. epidemiologije, učesnik u suzbijanju variole na Kosovu 1972. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>