Najnovije vesti
Home / Društvo / Dr Petar Paunovic – Kako usporiti epidemiju KOVID – 19 u Srbiji
Dr Petar Paunovic  – Kako usporiti epidemiju KOVID – 19 u Srbiji

Dr Petar Paunovic – Kako usporiti epidemiju KOVID – 19 u Srbiji

Kako usporiti epidemiju KOVID – 19 u Srbiji?

Prvog dana posle uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, zbog širenja KOVID – 19, na sve strane nezadovoljstvo, zbog kršenja predloženih drastičnih mera koje imaju za cilj da uspore širinje virusa i na kraju zaustave njegovo dalje propagiranje u narodu.

Možda ne bi došlo do takvih pojava kada bi bolje znali kako usporiti širenje virusa. Kineska iskustva su pokazala da se virus, u jeku epidemije, širi tako da jedna obolela osoba zarazi druge tri, a svaka od ovih nove tri i tako se povećava broj zaraženih i obolelih velikom brzinom. Procenjuje se da, ako bi se uspostavila kontrola nad stanovništvom tako, da jedna zaražena, odnosno obolela osoba zarazi samo jednu zdravu, postiglo bi se usporavanje daljeg širenja virusa i samim tim usporio razvoj epidemije. To je u Kini postignuto podelom stanovništva nekog područja na manje grupe, čak i preseljavanjem stanovništva i primenom karantinskih mera. Na taj način, postignuto je da se broj kontakata između ljudi zbog toga smanjio, u proseku na manje od jedan, a samim tim i širenje virusa.

Kod nas je to nemoguće tako postići, ali mere koje insistiraju da se stare osobe kojih u polulaciji ima više od trećine, potpuno izoluju, a zatim i školskoj deci i omladini koje takođe ima oko jedne trećine ukupnog broja, onemogući da posećuje onu trećinu starih, smanjio bi se broj socijalnih kontakata između njih. Tu je najzad i kontigent stanovništva srednjeg životnog doba koji takođe čini jednu trećinu. Ni oni ne bi posećivali stare, svoje roditelje, a njihovi kontakti sa decom su po prirodi manji, pa bi uz sve to. uz striktno poštovanje mera kućne izolacije i zatvaranje škola i fakulteta, došlo do smanjivanja socijalnih kontakata između pojedinih populacionih grupa i gašenja epidemija. Do smanjivanja broja socijalnih kontakata dolazi i ako se spreče okupljanja stanovništva nekim povodom u velike grupe, zato zabrane sportskih susreta, kulturnih manifestacija i sličnih pojava gde se okuplja veći broj ljudi, takođe doprinosi smanjivanju socijalnih kontakata konatakata i smanjivanju širenja virusa sa zaraženih na zdrave.

Sve je to na papiru, a u životu je to sasvim drugačije. Zato se insistira na doslovno ispunjavanje mera sprečavanja i suzbijanja širenja KOVID – 19 epidemije, što zavisi od discipline i odgovornosti pojedinaca koji svi skupa čine naš narod. Ostaje ipak mogućnost, da vi koji ovo čitate, sami, svojom voljom smanjite broj kontakata sa drugim osobama u vašoj okolini, i tako izbegnete zaražavanje sa KOVID-19 i ostanete zdravi, dok se epidemija ne ugasi.

Rajacka skola zdravlja 1

Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>