Najnovije vesti
Home / Vesti / Donald Tramp je predsednik Sjedinjenih Američkih Država!
Donald Tramp je predsednik  Sjedinjenih Američkih Država!

Donald Tramp je predsednik Sjedinjenih Američkih Država!

Republikanski kandidat Donald Tramp pobednik je predsedničkih izbora u SAD, javio je AP. Nakon što je u Viskonsinu dobio 10 elektorskih glasova, on je prešao prag od neophodnih 270 glasova za pobedu.

Tramp je pred svojim pristalicama u izbornom štabu, koji su se okupili kod njujorkškog hotela Hilton Midatun, izjavio da će biti predsednik svih Amerikanaca i da će obnoviti američki san.

Kako je preneo Rojters, Tramp je u svom prvom obraćanju nakon pobede rekao da je sada vreme za sve Amerikance da se ujedine.

„Sada je vreme da SAD izleče sve rane nastale podelama“, rekao je Tramp.

On je potvrdio da ga je pozvala demokratski kandidat Hilari Klinton i da joj je on čestitao na teškoj borbi.

„Dugujemo Klintonovoj veliku količinu zahvalnosti zbog njenog truda i rada“, rekao je Tramp.


Donald Tramp slavi pobedu – Tanjug/AP (Jae C. Hong)

Pensilvanija je poslednji put glasala za republikanskog kandidata 1988. godine.

Tramp je često obilazio tu državu s velikim brojem pripadnika radničke klase, u nadi da će ih njegova populistička retorika privući da glasaju za njega.

I Hilari Klinton je smatrala da je Pensilvanija deo njenog „zaštitnog zida“ i sa američkim predsednikom Barakom Obamom i uz podršku rok superstara Brusa Springstina, koji je i sam iz te države, u ponedeljak uveče organizovala je veliki predizborni skup u Filadelfiji kojem je prisustvovalo čak 40.000 ljudi.

Klintonova je očekivano osvojila uporište demokrata Kaliforniju, koja nosi 55 elektorskih glasova i državu Vašington (12), Virdžiniju (13) i Kolorado (9) koji je prema prvim procenama treblao da pripadne Trampu.

I dok Tramp grabi ka Beloju kući, što u njegovom štabu birno pozdravljaju, mediji prenose da je u štabu Hilari Klinton došlo do promene raspoloženja i da vlada muk.

Izlazne ankete potvrdile su duboku podeljenost među biračima koja je obeležila i kampanju. Žene širom zemlje masovno su podržale Klintonovu dok su muškarci češće podrzavali Trampa.

Više od polovine belih birača je podržalo republikanca, dok je gotovo devet od 10 crnaca i dve trećine Hispanoamerikanaca glasalo za Klintonovu, preneo je Rojters.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>